Verkonvälitteisessä nuorisotyössä Discord on ottanut merkittävää jalansijaa koronapandemian myötä. Sovelluksesta on jossain määrin tullut jo synonyymi verkossa tehtävälle nuorisotyölle. Se ei toisaalta ole mikään ihme. Onhan ohjelma alunperin luotu virtuaalisten yhteisöjen ylläpitoon, yhteydenpitoon ja yhdessä toimimiseen.
Vaikka Discord-palvelimen perustaminen on helppoa, se on kuitenkin monella tapaa vaativa alusta nuorisotyöhön. Ohjelma on vuosia ollut vahvasti kytköksissä pelaajiin ja peliyhteisöihin. Se yhdistää luontevasti pelien puheyhteyksiin aikaisemmin käytetyn TeamSpeakin, tekstikeskusteluihin tarkoitetun IRCin ja netissä paljon aikaa viettäneiden huumorikulttuurin ”laudoilta”, jotka ovat eräs keskustelufoorumien muoto. Näistä osasista koostuu mielenkiintoinen sekamelska vanhaa ja uutta kulttuuria, jonka seuraaminen saattaa välillä aiheuttaa sydämen lisälyöntejä niille, jotka eivät ole aikaisemmin olleet näissä ympyröissä mukana. Tästä johtuu myös se, että mikä toimii kasvokkaisessa nuorisotyössä ei välttämättä toimikaan Discordin kulttuuriympäristössä. Jos toimintaa on lähdetty tekemään ainoastaan nuorisotyön viitekehyksestä ilman alustan kulttuuriin tutustumista, on saatettu havaita haasteita tavoittaa ja sitouttaa nuoria järjestettyyn toimintaan.
Viimeisen vuoden aikana Discordiin onkin tullut muutamia merkittäviä päivityksiä, jotka helpottavat huomattavasti nuorisotyön tekemistä. Otimme näitä ja vähän vanhempiakin ominaisuuksia Verken Discord-serverillä käyttöön.
Yhteisöpalvelin
Alun alkujaan Discord-serverit oli ajateltu pienen porukan keskusteluareenoiksi ja työkalut ovat sen mukaisia. Kaveriporukoiden servereillä ei varmastikaan ole tarvetta kävijäseurantaan tai vaikka hakupalveluissa näkymiseen. Sittemmin serverit ovat kasvattaneet kokoaan ja Discord tarjoaa jo yli 250 000 käyttäjän servereille omia palveluitaan. Tällaisesta kävijämäärästä ei ehkä tarvitse nuorisotyössä edes haaveilla, mutta näitä isompia servereitä varten on luotu erikseen palvelintyyppi yhteisöserveri (community server). Kun serverin muuttaa palvelinasetuksista kaikille avoimeksi yhteisöserveriksi, saa käyttöönsä mm. suhteellisen laajan kävijäseurannan (ei enää bottien kanssa sekoilua) ja uusille tulijoille ilmestyvän ”Tervetuloa ruudun”, joka kertoo yhteisön idean ja säännöt. Yhteisöserverille saa laitettua myös oman ilmoitustaulun, jota kävijät voivat seurata myös omilta servereiltään. Näin tiedotusta saadaan laajennettua myös serverin ulkopuolelle. Erityisesti kunnollisen kävijäseurannan saaminen serverille on olennaista serverin jatkokehittämisen kannalta. On hyvä seurata miten serverin markkinointi vaikuttaa kävijämääriin ja miten nuoret sitoutuvat serverin käyttäjiksi.