Arkisto

Nuorisotyön tulevaisuutta tekemässä – terveisiä SomeCampin ensimmäisestä päivästä!

18. lokakuun 2023

Muutama viikko takaperin oli kuulaan kirpsakka syksyinen tiistaipäivä Näsijärven rannalla. Ilmassa oli suurenmoista innostusta ja energiaa, vaikka matkaan oli lähdetty ympäri Suomen ani varhain. Olimme kokoontumassa Verken järjestämälle SomeCampille Tampereen Aitolahteen. Meitä oli mahtavan paljon: 68 nuorisotyön ammattilaista kunnista, seurakunnista, järjestöistä, oppilaitoksesta & osaamiskeskuksesta aina Porvoosta Kittilään ja Joensuusta Pedersöreen. Det var jättefint att vi hade många svenskatalande deltagare med. Alkutunnelmia kysyttäessä, muutama osallistuja puki ne sanoiksi näin:

Kiinnostaa kuulla muiden kokemuksia, haasteita ja mahdollisuuksia käytännön työstä nuorten kanssa. Millaiset teemat ja aiheet ajankohtaisia nyt. Ja tietty kivoja kohtaamisia! – – Pidetään hauskaa ja opitaan toisiltamme! Parhaat oivallukset syntyvät yhdessä.

Tänä vuonna kolmipäiväisen tapahtuman teemana oli  – ei enempää eikä vähempää kuin – nuorisotyön tulevaisuus. Avauksena kuulimme opetus- ja kulttuuriministeriöstä (OKM) neuvotteleva virkamies Sanna Puuralta, miten valtakunnallinen nuorisotyön ja -politiikan ohjelma (VANUPO) on paraikaa kirjoituksessa ja tulossa myöhemmin loppuvuonna lausuntokierrokselle. Ohjelman valmistelussa on kuultu nuoria, laajalti sidosryhmiä ja myös meitä eri nuorisoalan osaamiskeskuksia. 

VANUPOn nuorten kuulemisissa nousi vahvasti esiin se, miten nuorten hyvinvointi toteutuu lähisuhteissa, ja miten yhteisöllisyyden puute on yksi merkittävimmistä nuoren elämää varjostamista seikoista aiheuttaen mm. kiusaamista ja syrjään jäämisen kokemuksia. Hallitusohjelmassa on kirjattu tarve nuorten mielenterveyskriisin ratkaisemiseksi. Mitoitetuista toimenpiteistä voi olla montaa mieltä, mikä olisikin toisen blogin paikka. Ehdottoman huomionarvoista on kuitenkin se, että nuorten hyvinvoinnin edistäminen on nostettu kaikkien hallinnonalojen yhteiseksi tavoitteeksi, mikä tulee korostumaan myös tulevassa VANUPOssa. 

SomeCampin avauspäivän vierailevana luennoitsijana saimme kuulla Helsingin yliopiston apulaisprofessori Linda Mannilan esityksen tekoälystä. Tekoäly on jo keskuudessamme ja olemme sitä eri palveluissa käyttäneet jo kauemmin kuin itse ehkä käsitämmekään. Nyt meiltä edellytetään ymmärrystä, miten me osaamme hyödyntää tekoälyä ja miten se voi edesauttaa tai helpottaa opintojamme, työtämme tai muita arjessa ratkaisua vaativia asioita. Olennaista on myös nähdä tekoälyn, kuten laajojen generatiivisten kielimallien rajoitteet, vinoumat ja väärinkäytön potentiaali. Tämä korostuu kasvatustyössämme nuorten parissa. Mannila vinkkasi meille muutamia AI-työkaluja testattavaksi ja sovellettavaksi nuorisotyöhön (ks. lista lopusta). 

piirroskuva, ideat eivät mene roskakoriin
Piirrokset: Petri Koikkalainen @vittuilublogi

Työpajoissa suunnattiin katse nuorisotyöhön vuonna 2030

SomeCampin idea on pitkälti siinä, että osallistujia haastetaan tuomaan esiin omia ajatuksia, kokemuksia ja käytäntöjä sekä tarjotaan paikkoja kokeilla jotain uutta. Avauspäivänä verkeläisten vetämien työpajojen teemat nousivat Euroopan neuvoston nuorisoalan 2030 -strategiasta. Teemat olivat ympäristökasvatus, digitaaliset ympäristöt, nuorisotyön laatu ja lapsen oikeudet. Menetelmänä työpajojen fasilitoinnissa sovelsimme Sitran laatimaa Tulevaisuustaajuus-mallia.

Omassa työpajassani asetimme yhteisesti työskentelymme tavoitteeksi tuottaa ratkaisuja laadukkaampaan nuorisotyöhön vuoteen 2030. Herättelimme pohdintoja kysymyksellä ”entä jos asiat olisivatkin toisin”? Lähtökohtana tulevaisuusajattelussa on se, että me voimme kaikki osaltamme vaikuttaa tulevaisuuteemme. Se ei ole jotain, mitä tapahtuu vaan jotain, mitä itse luomme. 

Muutos lähtee uskalluksesta haastaa ja kyseenalaistaa olemassa olevia käytäntöjä. Teemme jo nyt paljon hyviä asioita, mutta jatkoimme visioimaan, miten nuorisotyö olisi vielä laadukkaampaa. Lopuksi ajatuksena oli pohtia, mitä muutoksia visiota kohti kulkeminen edellyttää oman ajattelun ja asenteiden sekä käyttäytymisen ja rakenteiden tasoilla. Seuraavaksi listaan tiivistetysti mitä kuulin, luin ja mistä lupasin työpajaosallistujille välittäväni tietoa eteenpäin. Mihin toivotaan muutosta, mitä kohti meidän tulisi pyrkiä ja mistä löytäisimme ratkaisuja? Alla olevassa laatikossa työskentelymme tulokset kootusti vaihe vaiheelta. 

 

Lopuksi jäi työpajassa ilmaan kysymys, mitä sinä viet tästä mukanasi? Miten sinä voisit olla muuttamassa asioita vuoteen 2030?

Jos haluat osallistua keskusteluun somekanavissa nuorisotyön laadusta, merkkaa @verkeorg – jatkan tästä aiheesta mielelläni! Tärkeä tehtävä meillä Verkessä on vahvistaa sitä, miten kehitämme laatua nuorisotyöhön digitaalisuutta ja teknologiaa hyödyntäen, vaikkapa juurikin tekoälyä. Kuulisimme mielellämme ajatuksiasi myös siitä.

Lämmin kiitos vielä kerran teille, jotka olitte tekemässä SomeCampia kanssamme!  

=)minna


Leiritunnelmiin pääsee mukaan Mikko Römänin ja Eevi Savolaisen erinomaisesti toimitetuissa podcasteissa, joista ensimmäinen päivä on jo kuunneltavissa. Siinä mm. lisää VANUPO-valmistelusta Sanna Puuran kertomana ja Linda Mannilalta kriittisestä uteliaisuudesta tekoälyyn. Lisää SomeCampin tunnelmia tarjolla myös SomeCampilaisten Hennan ja Sinin blogeissa! 

piirroskuva henkilöstä kirjoittamassa liekin keskellä
Piirrokset: Petri Koikkalainen @vittuilublogi
Katso kaikki blogikirjoitukset

Arkisto