Verke, centret för digitalt ungdomsarbete avslutar sin verksamhet – orsaken är att det nationella stödet har upphört.

08. oktober 2024

Verke har utvecklat och främjat digitalt ungdomsarbete i över ett decennium. Vid årsskiftet avslutar Verke sin verksamhet på grund av budgetnedskärningar. Verke har arbetat med statligt stöd som ett av undervisnings- och kulturministeriets sex nationella kompetenscentrum inom ungdomssektorn. Statens budgetnedskärningar har lett till att endast tre kompetenscentrum inom ungdomssektorn har valts för den kommande perioden.

Rollen för digitala medier och teknologi inom ungdomsarbetet har ökat avsevärt under de senaste åren. Samhällets digitalisering och teknologisk utveckling, såsom spridningen av artificiell intelligens, har skapat både nya utmaningar och möjligheter för ungdomsarbetet. Under sina 13 verksamhetsår har Verke producerat ett brett utbud av material som har använts och anpassats för att dra nytta av digitala medier och teknologi inom ungdomsarbetet. Detta arbete har främjat ungas välbefinnande och aktiva medborgarskap.

Verkes expert- och utbildningstjänster samt kunskapsproduktion har nått brett inom ungdomssektorn, från kommuner, organisationer, församlingar till beslutsfattare, forskare och ministerier. De mångsidiga material som publicerats under Verkes sista verksamhetsperiod, såsom rapporter, onlinekurser, videor och tipslistor, kommer att finnas tillgängliga på Verkes webbplats fram till slutet av året.

”Vi avvecklar Verkes verksamhet på ett kontrollerat sätt för att säkerställa att all information som producerats av Verke kommer att vara tillgänglig även efter att verksamheten avslutats”, lovar Verkes verksamhetschef Minna Ilva.

Helsingfors stads ungdomstjänster har varit Verkes administrativa stöd under hela dess verksamhet. ”Det är beklagligt att Verkes verksamhet avslutas i den nuvarande samhällssituationen. Jag tror ändå att det långsiktiga arbete som utförts av Verke för att stödja ungas utveckling i ett digitalt samhälle kommer att lämna ett bestående avtryck i ungdomssektorns strukturer”, säger Helsingfors ungdomsdirektör Mikko Vatka.

 

Kontaktpersoner:

Minna Ilva, verksamhetsledare, Verke tel. 041 512 1703

Mikko Vatka, ungdomsdirektör, Helsingfors stad, tel. 040 679 1606

Information om kompetenscentren för ungdomssektorn på UKM webbplats
Visa alla nyheter