Lisävinkkejä Innoboksin käyttöön

Mies ottaa puhelimella kuvaa ulkona talvimaisemissa selkä kameraan päin.

Innoboksin tarkoituksena on tukea ja olla apuna, kun ilmenee tarvetta kehittää omaa toimintaa ja luoda jotain uutta. Näillä sivuilla on materiaalia Innoboksi työskentelyn tueksi ja avuksi.

Innoboksia voi hyödyntää esimerkiksi seuraavissa tilanteissa:

  • haluat uudistaa kerho-, leiri- tai pienryhmätoimintaa
  • haluat luoda uusia toimintamalleja digitaalisten pelien hyödyntämiseen
  • haluat uudistaa työyhteisön sisäisen viestinnän
  • haluat uudistaa asiakasviestintää
  • haluat kehittää nuorille suunnattua toimintaa
  • haluat varautua tulevaan digitaaliseen kehitykseen
  • haluat tehdä maailmalle hyvää
  • haluat saada uusia ideoita strategiatyöskentelyn pohjaksi

Innoboksin avulla on mahdollista kehittää uusia toimintatapoja, menetelmiä tai palveluita nuorisotyön tarpeisiin. Innoboksia voi käyttää yksin, porukalla tai vaikka koko työyhteisön voimin. Tärkeintä on halu tehdä nuorisotyöstä parempaa.

Innoboksin voi tilata maksuttomasti itselle tai työyhteisöllesi. Boksi sisältää muun muassa yli 50 harjoituskorttia, tehtävävihkon, post-it-lappuja, kynän sekä korvatulpat. Kaiken tarpeellisen luovan ja innovatiivisen työskentelyhetken varmistamiseksi.

Julkaisemme kaikki Innoboksin taittotiedostot avoimena materiaalina (CC BY 4.0), jolloin halukkailla on mahdollista muokata Innoboksia haluamaan tavalla.

  • Tutustu innovoinnin ohessa teknologiaan ja digitalisaatioon liittyviin uutissivustoihin.

    Teknologia- ja muita uutissivustoja:

  • Alla olevasta luetteloista löytyy apuja ja tukea idean testaamiseen käytännössä. Listalla on mobiilisovelluksen rautalankaversion rakentamista varten työkaluja, kuvapankkeja, kyselytyökaluja sekä muita hyödyllisiä sivustoja innovaatioprosessin tukemiseksi.

    Sivustoja prototyypin rakentamiseen

    Näillä työkaluilla voit rakentaa ideastasi mobiilisovelluksen. Työkalujen käyttö ei vaadi ohjelmointia, logiikka perustuu sovelluksen rautalankaversion rakentamiseen. Näiden avulla on helppo kokeilla ja testata onko sovelluksen idea toimiva.

    Kyselytyökaluja

    Idean testaamisessa voi olla avuksi tehdä kyselyitä kohderyhmälle. Näiden maksuttomien työkalujen avulla voi luoda helposti omia kyselyitä. Idean testaaminen ja tausta-aineiston kerääminen on tärkeää onnistuneen tuotteen luomiseksi.

    Kuvapankkeja

    Visualisuuteen panostaminen kannattaa. Oli kyseessä sitten idean esittely päättäjille tai idean prototyypin testaus, niin laadukkaalla visuaalisuudella en merkitystä. Näistä kuvapankeista löytyy maksuttomia kuvia moneen lähtöön.

    Työkaluja verkkosivun rakentamiseksi

    Mikäli idea edellyttää verkkopalvelua, voi näiden työkalujen avulla rakentaa yksinkertaisesti ja nopeasti verkkosivun. Ennen lopullisen tuotteen tekoa on hyvä tehdä MVP ja testata idean toimivuutta.

    Tilastoja ja tausta-aineistoa

    Tilastoja Suomesta ja maailmalta. Näitä kannattaa käyttää hyödyksi, kun halutaan vaikka hissipuheiden tueksi tilastoja.

  • MVP on lyhennys sanoista “Minimum Viable Product”, vapaasti suomennettuna “pienin julkaisukelpoinen tuote”.  MVP ei nimittäin nimestään huolimatta aina tarkoita tuotetta. Se voi olla myös palvelu tai konsepti. Innovoinnin yhteydessä on hyvä testata ideaa MVP periaatteiden mukaisesti.

    On turhaa lähteä rakentamaan suoraan täysin valmista aisaa ja todeta lopuksi, että idea ei ollutkaan toimiva. On paljon parempi rakentaa ensin mahdollisimman yksinkertainen, mutta toimiva versio asiasta ja testata sillä idean toimivuutta. Tämän jälkeen hieman kehittää ja ideaa ja vasta useiden testausten jälkeen voi luoda ”täysin” valmiin tuotteen.

    Katso oheiselta videolta mitä MVP tarkoittaa auto esimerkin avulla selitettynä:

    Linkkejä:

  • Osa innovointiprosessia on kyky kertoa omasta ideasta lyhyesti ja myyvästi muille. Hyvä hissipuhe saa kuulijan kiinnostumaan ja innostumaan sekä haluamaan lisätietoa asiasta.

    Hissipuhe saa kestää korkeintaan 90 sekuntia ja sen aikana tulisi tulla ilmi kaikki tarpeellinen tieto ideasta. Muista harjoitella hissipuhe kunnolla ennen kuin esiinnyt julkisesti. Erityisesti kannattaa kiinnittää huomiota esityksen kestoon ja selkeyteen.

    • Mikä on ongelma tai haaste, johon ratkaisua tarjotaan?
    • Kenellä tällainen ongelma on?
    • Mikä on ratkaisu?
    • Mitä hyötyjä ratkaisusta on sille, jolla esitetty ongelma on?

    Linkkejä:

     

  • Tuotteen tai idean testaaminen voi tapahtua niin, että joko testaaja ohjaa testitilannetta tai hän antaa testin tekijän toimia omatoimisesti ja vain havainnoi hänen tekemisiään.

    Testaukseen kannattaa valmistautua hyvin ja tehdä idean ympärille toimiva prototyyppi. Prototyyppi voi olla rautalankasovellus, verkkosivu tai vaikka paperille piirretty havainnekuvaus palveluprosessista. Työkaluja prototyypin tekemiseen löytyy ”Työkaluja ja apua” -sivulta

    Testitilanteen jälkeen on hyvä miettiä seuraavia asioita.

    • Millaisia kysymyksiä testaajilta nousi, epäilivätkö he jotain asiaa?
    • Halusivatko idealta jotain enemmän?
    • Mikä oli erittäin hyvää?

    Oheisella videolla Googlen ammattilaiset kertovat mitä on hyvä ottaa huomioon, kun tuotetta testataan ulkopuolisella.

     

Katso kaikki vinkit