Kunnallisessa nuorisotyössä suhtaudutaan yhteiskunnan digitalisaatioon myönteisesti, mutta suhtautuminen ja kokemukset digitaalisuuden hyödyntämisestä nuorisotyössä ovat moninaisempia. Myös työyhteisön sisällä käsitys siitä, mitä digitaalisella nuorisotyöllä tarkoitetaan ja mitä sillä tavoitellaan, voi vaihdella.
Pääsin jo toistamiseen osallistumaan Verken tuottamaan Kunnallisen nuorisotyön digitalisaatio -selvitykseen analysoimalla kuntakyselyn vastaukset. Kysely toteutettiin syys-lokakuussa ja vastauksia tuli kaikkiaan 907 henkilöltä 227 kunnasta. Kohderyhmänä olivat kuntien nuorisotyöntekijät ja nuorisotyön esihenkilöt.
Selvityksessä tarkasteltiin kunnallisen nuorisotyön digitalisaatiota viiden teeman kautta: 1) suhtautuminen digitalisaatioon, 2) digitaalisuuden hyödyntäminen, 3) digitaalinen osaaminen, 4) digitalisaation haasteet ja mahdollisuudet sekä 5) digitalisaation strateginen kehittäminen. Selvityksessä sivuttiin myös sitä, millaisia vaikutuksia koronapandemialla on ollut kunnallisen nuorisotyön digitalisaatiokehitykseen. Erillisten kysymysten lisäksi muutoksia arvioitiin vertailemalla aineistoa vuonna 2019 toteutetun vastaavan kyselyn tuloksiin. Tässä kirjoituksessa pureudun siihen, miten kyselyn vastaajat suhtautuivat nuorisotyön digitalisaatioon.
Suhtautuminen nuorisotyön digitalisaatioon on pääosin myönteistä
Kyselyn vastaajien keskuudessa vallitsi varsin myönteinen suhtautuminen yhteiskunnan digitalisaatioon: asteikolla 1–7 (erittäin kielteisestä erittäin myönteiseen) yleisin annettu arvo oli 6. Lähes 95 prosenttia vastaajista halusi pysyä kartalla digitalisaation ja teknologian kehityksestä. Samoin yli 90 prosenttia oli kiinnostunut nuorten digitaalisista kulttuureista.
Kun tarkasteltiin asenteita koskien erityisesti nuorisotyön digitalisaatiota, ilmeni hajontaa vastauksissa jo enemmän. Digitaalisuuden hyödyntämiseen suhtauduttiin laajasti myönteisesti: kaksi kolmesta vastaajasta näki, että digitaalista mediaa ja teknologiaa tulisi hyödyntää nuorisotyössä enemmän. Samalla jopa neljännes vastaajista ei pitänyt nuorten digitaalisen osaamisen vahvistamista keskeisenä tehtävänä nuorisotyössä. Noin puolet koki nuorten kohtaamisen digitaalisissa ympäristöissä yhtä aitona kuin kasvokkain.
Vastaajat, jotka näkivät nuorten digitaalisen osaamisen vahvistamisen keskeisenä nuorisotyössä, myös halusivat hyödyntää digitaalisuutta toiminnassaan enemmän ja arvioivat oman nuorisotyöllisen digiosaamisensa vahvemmaksi kuin muut.