Työn ja koulutuksen ulkopuolella olevat nuoret ovat kohderyhmä, joka jää helposti vaille digitaalisen osaamisen kehittymistä, sillä suuri osa erilaisesta digitaalisesta osaamisesta kertyy työssä ja koulutuksessa. Tämän vuoksi monissa kohderyhmän nuorille suunnatuissa palveluissa tarjotaan tietoteknisiin asioihin liittyvää koulutusta ja neuvontaa. Nuoria opastetaan esimerkiksi työn hakemiseen liittyvien asiakirjojen laatimisessa, työpaikkojen etsimisessä verkossa ja sosiaalisen median palveluiden hyödyntämisessä. Uusien asioiden oppiminen vaatii motivaatiota ja kiinnostuksen opeteltavaa aihetta kohtaan.
Monen nuoren kohdalla työn hakeminen ei kuitenkaan ole ajankohtaista. Elämässä voi olla monenlaisia haasteita, ja opiskelu- tai työelämä tuntuu kaukaiselta ajatukselta. Tällöin ansioluettelon tekeminen tai työhakemuksen kirjoittaminen tuntuu usein turhalta. Aitoa oppimista ei tapahdu, kun sisäistä motivaatiota ja innostusta asian opettelua kohtaan ei pääse syntymään. Näistä haasteista huolimatta nuorilla on oikeus pysyä mukana digitaalisessa kehityksessä ja oppia uusia taitoja, joita he voivat hyödyntää nyt ja myöhemmin elämässään.
Diakonissalaitoksen Vamoksen vuosina 2021–2023 toiminut Digistä voimaa -hanke on parin vuoden ajan pyrkinyt vastaamaan näiden nuorten tarpeisiin. Olemme kehittäneet työmuotoa ja valmennusmenetelmiä, joiden tarkoitus on innostaa työn ja koulutuksen ulkopuolella olevia 16–29-vuotiaita nuoria digitaalisten asioiden ja oppimisen pariin.
Digitaalinen osaaminen on paljon muuta kuin teknisiä taitoja
Digitaidot eivät ole ainoastaan teknisiä taitoja, vaan niihin kuuluvat muun muassa taito huolehtia omasta digitaalisesta hyvinvoinnista ja turvallisuudesta sekä liittyä verkkoyhteisöihin. Tärkeitä taitoja ovat myös kyky tunnistaa oma digitaalinen osaaminen ja sen puutteet sekä etsiä ja löytää luotettavaa tietoa verkosta. Tiedonhakutaidot ja kiinnostus uuden oppimiseen luovat perustan digitaitojen kehittymiselle. Teknisten asioiden opettamista tärkeämpää on luoda oppimisen mahdollistavia tiloja ja tilanteita, joissa tukevat luovuutta ja synnyttävät innostusta digitaalisia asioita kohtaan.