Ovi käy Myllyojan nuorisotalolla, nuoria tulee sisään ja talo täyttyy puheensorinalla. Puhelimet kädessä videoita toisilleen näyttäen nuoret keskustelevat keskenään TikTokista. Ohjaajat liittyvät tähänkin keskusteluun, koska suurin osa nuorista tuntuu olevan perillä siitä mistä on kyse. Vapaaehtoisia videoiden näyttäjiä löytyykin heti. Loppuilta kuluukin sohvalla videoita katsoessa ja TikTokin hittiliikeitä opetellessa. Tunteja myöhemmin nuorisotalon sulkeutuessa huikkaillaan jo heippoja sovelluksesta tuttua “Woah” -liikettä toistaen ja ajatus jää elämään nuoriso-ohjaajien ajatuksiin.
Tästä se ajatus siis meillä lähti. Päätettiin liittyä TikTokiin ja perehtyä tarkemmin ilmiöön ja siihen mistä siinä on kyse. Illat kuluivat ensin kotona sovellusta selatessa ja muille töissä asiasta kertomalla. Kunnes koitti päivä, jolloin ilmoitimme tekevämme ensimmäisen videon. Videota työstettiin, kokeiltiin ja vihdoin valmis tuotos saatiin julkaistua. Ajatuksena oli tavoittaa oman alueen nuoria, toisin kuitenkin kävi – videon suosio yllätti kaikki! Illalla nuoret saapuivat talolle naureskellen ja heitellen kommenttia siitä, kuinka aikuiset eivät voi olla TikTokissa. Ajatusta uhmaten videoita tuotettiin lisää ilman sen selkeämpää tavoitetta ja suosio kasvoi entisestään.
Suunnittelemattomaan hauskanpitoon piti tässä vaiheessa luoda joku linjaus ja tässä kohtaa ohjaajat näkivät hyvän mahdollisuuden kertoa TikTokin välityksellä nuorisotyöstä ja nuorisotalotoiminnasta. Nuorisotyö on monesti nuorille kahvin juontia ja biljardin peluuta, eikä työn muut puolet avaudu heille. Myös nuorten koomisista tilanteista nuokkarilla saatiin videoita, joihin nuoret ja ohjaajat pystyivät samaistumaan. Videot vietiin siis lähelle nuorisotalon kävijöiden arkea, mutta huumorilla kärjistettynä. Nämä videot ovat niitä, jotka keräsivät katsojia ja toivat tilille seuraajia. TikTokin hitit opeteltiin ja yhdistettiin nuorisotyön arkeen, minkä jälkeen seuraajaluvat alkoivatkin paukkumaan jo tuhansissa.
TikTokin livelähetykset herättivät keskustelemaan sovelluksen käytöstä esimiehen kanssa
Oli aika tehdä “next step” ja syntyi idea TikTok-liven pitämisestä. Yhtä suunnittelemattomasti ja uutta jännittäen pidettiin ensimmäinen livelähetys TikTokissa. Katsojia oli taas yllättävän paljon ja uusia livelähetyksiä pyydettiin lisää. TikTokissa julkaistavat videot tuotetaan muun työn ohella, mutta livelähetykset on tehtävä nuorisotalon aukiolojen ulkopuolella, joten TikTokiin käytettävästä työajasta oli hyvä keskustella tässä vaiheessa esimiehen kanssa. Esimiehemme oli myötämielinen ajatukselle, sillä ajankäyttö suhteessa työn hyötyyn oli pieni. Esimiehestä oli hienoa ja rohkeaa lähteä kehittämään uutta työmuotoa talotyöskentelyn rinnalla. Olihan kyseessä kuitenkin työmuoto, jossa työntekijät joutuivat välillä omalle epämukavuusalueelleen. Ja näin kaikista TikTokin mahdollisuuksista saatiin työkalu arkeen!
Alussa TikTok vei siis enemmän omaa aikaa ja henkilökohtainen kiinnostus sovellusta kohtaan toi oman etunsa asiaan. Ohjaajista useat ovat vielä nykyäänkin palvelussa vapaa-ajallaan ja osa ideoista syntyy jo silloin. Pyrimme kuitenkin tekemään kaiken sisällön töissä, kuten TikTokin selaamisen, videoiden kuvaamisen sekä livelähetykset. Sisällöt ovatkin usein riippuvaista myös työkavereista. Myllyojan ohjaajista kaikki ovat olleet onneksi suostuvaisia olemaan mukana videoissa. Videoihin on idea ja “liikkeet” valmiina, mutta tietenkin kaikkien mielipiteitä myös kuunnellaan.