teksti "kesän lukuvinkit" rantamaisemassa

Arkisto

Kesän lukuvinkit

13. heinäkuun 2022

Heinäkuussa hengähdetään hyvän lukemisen parissa. Kesän 2022 lukuvinkeissä keskitytään kahteen teemaan – sosiaaliseen mediaan ja teknologian ympäristövaikutuksiin.

Vinkkejä someen – Tietosuoja somessa 

Miten sovelluksen ylläpitäjän ja rekisterinpitäjän vastuut eroavat toisistaan? Miten pidän huolen, että oma tietoturvani on taattu somessa? Entä miten varmistan muiden tietosuojan toimiessani rekisterinpitäjänä some-palveluissa?

Tietosuoja muodostuu monesta tekijästä ja pitää sisällään eroavaisuuksia eri palveluiden välillä. Olemme julkaisseet vinkkilistan Sosiaalinen media ja tietosuoja, johon on koottu vinkkejä niin palvelun käyttäjälle kuin rekisterinpitäjällekin. Aiheesta on myös julkaistu kolmiosainen videosarja, jossa käsitellään tietosuojan perusteita, tietosuojaa nuorisotyössä ja yleisiä kysymyksiä tietosuojasta.

Vinkkilista:
https://www.verke.org/vinkit/sosiaalinen-media-ja-tietosuoja/

Videot: https://www.youtube.com/watch?v=aqbGhXxsrQk

 

Vinkkejä someen – Somehaasteet

Aiheuttavatko somessa pyörivät haasteet lähinnä hämmennystä? Yksittäiset haasteet tulevat ja menevät tiuhaa tahtia. Tämän hetkisten trendien tietämistä tärkeämpää onkin ymmärtää haasteita ilmiönä kokonaisuudessaan.

Nuorisotyössä on tärkeää ymmärtää, miten somehaasteisiin voi osallistua turvallisesti ja toisia loukkaamatta sekä miten haasteilla voi levittää hyvää mieltä. Somehaasteet ovat myös kivaa yhdessä tekemistä! Miten käsitellä somehaasteita nuorten kanssa -vinkkilistaan on koottu esimerkkejä, miten käsitellä haasteisiin liittyviä asioita nuorten kanssa esimerkiksi nuorisotaloilla, someyhteisöissä ja kerhotoiminnassa.

Vinkkilista:
https://www.verke.org/vinkit/harkitse-ja-haasta-somehaasteet/

Jos sometekeminen kaipaa kauden alkuun isompaa päivitystä ja johdonmukaisempaa lähestymistä, kannattaa tutustua jo nyt myös Verken koostamaan somesuunnitelmapohjaan.

Hyviä someaiheisia julkaisuja löytyy myös kirjamuodossa. Tässä muutama esimerkki:

  • Muuta maailmaa somessa – Hyväntekijän käsikirja auttaa sosiaalisessa mediassa toimivia organisaatioita ja vaikuttajia viestimään vastuullisuus- ja yhteiskunnallisista teemoista uskottavasti. Inna-Pirjetta Lahti ja Tuomo Meretniemi, 2022. https://pinghelsinki.fi/muuta-maailmaa-somessa-tiedote/
  • Haluaisitko liittyä Tiktokiiin tai kaipaatko ehkä apua kiinnostavamman videosisällön tuottamiseen? Jaakob Rissasen ja Ville Kormilaisen 2021 julkaisemassa teoksessa “Tokkerin käsikirja“ käydään läpi TikTokin perusteita ja edetään muun muassa videoiden suunnitteluun, kuvaamiseen ja videoklippien leikkaamiseen liittyviin vinkkeihin. https://otava.kauppakv.fi/sivu/tuote/tokkerin-kasikirja/4028309

Teknologian vaikutuksia ympäröivään maailmaan

Verken tavoitteena on lisätä keskustelua nuorisotoimialalla teknologian ja ilmastonmuutoksen välisestä suhteesta: Miten teknologia on samaan aikaan uhka ympäristölle mutta toisaalta myös mahdollisuus ilmastonmuutoksen torjunnassa? Miten näitä teemoja tulisi käsitellä nuorisotyössä?

Verken Marcus ja Jarno ovat toteuttaneet teeman pohjalta kolme toisiaan täydentävää kokonaisuutta – kattavan monimediajulkaisun, kaksiosaisen DocVerke-studio-ohjelman ja neliosaisen podcast-sarjan.

Miten teknologian avulla sekä tuhotaan että pelastetaan maailma? -monimediajulkaisussa tarkastellaan teknologisen kehityksen ja digitalisaation vaikutuksia ympäristöön ja ilmastonmuutokseen. Visuaalisesti toteutettu julkaisu antaa nuorisotyöhön ajateltavaa, käytännön vinkkejä ja kattauksen mielenkiintoisia nippelitietoja. Tiedätkö esimerkiksi, kuinka paljon YouTube-videon tai Netflixin katselu kuluttaa energiaa ja mikä niiden hiilijalanjälki on

Tutustu julkaisuun: https://verke.shorthandstories.com/ilmastonmuutos/

Kaksiosaisessa DocVerke-studio-ohjelmassa käsitellään teknologian ja ilmastonmuutoksen yhteyttä toisiinsa sekä miten nämä tekijät muuttavat päivittäisiä toimintojamme, politiikkaa, talouden rakenteita ja nuorisotyötäkin. Ohjelmassa tuodaan esiin näkökulmia niin ilmiön positiivisista puolista kuin sen varjopuolistakin.

Katso videot: https://www.youtube.com/watch?v=IvDQOysckaU

Neliosaisessa podcast-sarjassa ”Ympäristökasvatusta teknologian avulla – Tapaus ilmastonmuutos” tutkitaan teknologian vaikutuksia ympäristöön, ilmastoon ja ihmisiin. Jaksoissa pohditaan esimerkiksi, onko digitalisaatio uhka vai mahdollisuus ympäristölle, pystyykö pelillistämisellä pienentämään hiilijalanjälkeä ja miten keskustella aiheista nuorten kanssa.

Kuuntele podcast-jaksot täältä: https://www.verke.org/podcastit/?sarja%5B%5D=tapausilmastonmuutos

Teknologian, ympäristön ja yhteiskunnan suhteeseen liittyen on julkaistu myös paljon hyvää kirjallisuutta. Alla listaus muutamista mielenkiintoisista teoksista:

  • Mikael Wahlström, 2021: Koneet, joilla pelastamme planeetan. Älyteknologialla ilmastonmuutosta vastaan. Miten rakennamme vähähiilisen maailman ja mullistamme teollisen tuotannon ja liikkumisen niin maalla, merellä kuin ilmassa? https://kauppa.gaudeamus.fi/sivu/tuote/koneet-joilla-pelastamme-planeetan/3841070
  • John Markoff, 2016: Machines of Loving Grace: The Quest for Common Ground Between Humans and Robots. Tekoälyn historiaa, tulevaisuutta ja yhteiskunnallisia vaikutuksia. https://www.adlibris.com/fi/kirja/machines-of-loving-grace-the-quest-for-common-ground-between-humans-and-robots-9780062266699
  • Tiedekulmapokkari 4,  2021: Älykäs huominen. Miten tekoäly ja digitalisaatio muuttavat maailmaa? Mihin tekoäly pystyy ja mihin se ei pysty? Miten uusien teknologioiden avulla voidaan parantaa turvallisuutta tai elämäntapamme kestävyyttä? Millaisia eettisiä kysymyksiä tekoälyn hyödyntäminen tuo pohdittavaksemme? Miten ihmisaivot sopeutuvat digiympäristön viriketulvaan, ja mitä tiedetään älylaitteiden vaikutuksesta lasten kehitykseen? On aika pysähtyä pohtimaan, millaiseksi tekoäly ja digitaaliset teknologiat ovat maailmaamme muovaamassa. https://www.gaudeamus.fi/teos/alykas-huominen/
  • Yuval Noah Harari, 2018: Homo Deus. Mitä tapahtuu demokratialle, kun Google ja Facebook tuntevat poliittiset näkemyksemme paremmin kuin me itse? Entä miten käy hyvinvointiyhteiskunnan, kun teknologian kehittyminen ajaa osan ihmisistä työmarkkinoiden ulkopuolelle ja tekee heistä tarpeettomia? Miten voimme suojella ihmiskuntaa ja planeettaamme oman lajimme tuhovoimalta? https://www.adlibris.com/fi/kirja/homo-deus-9789522796257

Julkaisemme lisää lukuvinkkejä syksyllä Verken somessa, ota kanavat siis seurantaan. Aurinkoista kesää ja hyviä lukuhetkiä!

Katso kaikki blogikirjoitukset

Arkisto