Nuoren Vasilin kokemukset varhaisesta piratismista
Vuonna 1999 tapahtui koko musiikki- ja levyteollisuutta järisyttänyt ohjelmistojulkaisu, käyttäjältä käyttäjälle musiikkia MP3-tiedostoina välittänyt Napster. Noilla netin nopeuksilla yksittäisen tiedoston lataukseen meni 7–9 minuuttia, kun se nykypäivänä tapahtuu muutamassa sekunnissa. Radiosta nauhoittamisen tai CD-levyjen ostamisen sijaan meillä nuorilla oli pääsy rajattomaan musiikkiarkistoon, joskin laittomasti. Piratismi räjähti yleisesti vielä nykyiselläänkin käytössä olevan bittorrent-tekniikan, yhteysnopeuksien kasvun ja jatkuvasti päällä olevan ADSL-netin myötä käsiin. Muistan vieläkin, miten täpinöissäni olin virtuaalisesta DVD-asemasta, johon iso-päätteisiä pelien levykuvatiedostoja pystyi apuohjelmilla lisäämään. Steamin myötä tuokin on monelta jo unohtunut, saati sitten fyysisten pelilevyjen osto. Varattomalle nuorelle se oli kuitenkin kulttuurisesti välttämätön pikkurikos.
Emme kavereiden kesken ajatelleet lataamisen olevan mitenkään ihmeellinen asia, vaikkakin jokin siinä sai aikaan pienen jännityksen ja väärinteon tunteen. Vanhempamme eivät tienneet, tai sitten jättivät tarkoituksella kysymättä, mitä me netissä oikein puuhasimme. Lupa piti kysyä vain nettiin menemiseen, kun lankapuhelin oli silloin poissa pelistä. Jos ajatteluani silloin pitäisi jotenkin kuvata, oli se tietynlaista kansalaistottelemattomuutta ja halveksuntaa isoja levyfirmoja kohtaan. Mielenosoitus jättämällä CD-levyt kauppaan.
Nykyisin hallitsevat videon ja musiikin striimauspalvelut. Sisältöä on tarjolla laajalla skaalalla kaikista maailman kolkista, olkoon se sitten mainosrahoitteista tai kuukausimaksuun perustuvaa. Välitön pääsy kaikkeen viihteeseen pikkurahalla kuukaudessa on painanut piratismia epäilemättä nuorten keskuudessa alas. Spotify löytyy jokaisesta puhelimesta, enkä ole yhdelläkään massiivista MP3- tai FLAC-kokoelmaa nähnyt.
Nuorena vaikuttajana keskustelualueilla
Koska tietotekniikka kiinnosti, ajauduin Mikrobitin keskustelualueelle, jossa kirjoiteltiin pelkän nimimerkin takaa, omia profiilisivuja ei ollut. Alusta oli yksinkertainen foorumi, johon oli pääsy vain kyseisen lehden tilaajilla. Oli jotenkin kutkuttavaa vastailla ihmisten kysymyksiin, vaikka en niihin 15-vuotiaana suoraan vastausta tiennytkään. Olin kuitenkin kiinnostunut ottamaan kantaa monimutkaisiin ongelmiin, ja Googlen lanseerauksen myötä tiedon hakeminen helpottui huomattavasti. Altavista kun ei ollut se notkein mahdollinen hakukone.
Kirjoitin foorumille paljon, monta kertaa päivässä, useita kymmeniä vastauksia. Sain nuoresta iästäni huolimitta jonkinlaisen asiantuntija-aseman, ja tähän liittyen mieleeni on jäänyt kerta, kun kysyin itse bitin ja tavun eroista. Vastaukseksi sain jotakuinkin: ”täh, luulin et jätkä tietää näiden eron unissaanki”. Tässä vaiheessa olo oli kieltämättä typerä, olisin tietenkin voinut kaivaa vastauksen muualta, riskeeraamatta Mikrobitin foorumeilla saamaani arvostusta.