Musical.ly ja Pinkku Pinskun opastusvideo sen käyttöön herättivät ihan ensimmäiseksi ärsytyksen ja turhautumisen tunteen. Miksi taas yksi sovellus, jossa nuoret tytöt keskittyvät oman kehonsa ja kasvojensa vääntelyyn ja esittelyyn? Tekevätkö he enää mitään muuta kuin vimmattuina meikkaavat ja stailaavat itseään meikkausvideoiden ohjeiden avulla ja yrittävät esittää Nicki Minajia tai jotain Kardashiania? Eivätkö Instagram, Snapchat, YouTube, Dubsmash, Periscope (käyttääkö sitä enää kukaan?) jne jne riitä oman naaman ja kehon joka osasen esittelyyn?
Reaktioni yllätti itsenikin, koska olen mielestäni yleensä varsin ymmärtäväinen ja avarakatseinen sekä nuorten tyttöjen toimintaa että uusia sovelluksia kohtaan. Päätin tutkia sovellusta tarkemmin ja pureutua siihen, mikä tässä nyt niin kovasti ärsytti.
Musical.lyssä tehdään 15 sekunnin mittaisia videoita, joissa voi huulisynkata ja tanssia valitsemansa musiikin tahtiin. Videolle ei siis tallenneta omaa ääntä, vaan kuullaan käyttäjän palvelusta valitsemaa (siellä laillisesti käytössä olevaa) biisiä. Videoita voi kuvata eri nopeuksilla ja myös tietyllä tavalla leikata, aivan kuten ammattimaisia musiikkivideoita.
Sovelluksella voi toki tehdä myös muita 15 sekuntia kestäviä videoita, esim. taikatemppuja tai muita talent show -tyyppisiä esityksiä. Videoihin voi myös lisätä efektejä, filttereitä ja hashtageja, joilla videon löytää kaikkien miljoonien postausten joukosta. Sovelluksessa voi myös lisätä muita käyttäjiä ystävikseen ja tietysti katsoa, seurata ja tykätä muiden tekemistä videoista.
Sekä Demi että YleX uutisoivat tämän vuoden tammikuussa, että Musical.ly on ”kaikkia koukuttava” ja ”tämän hetken nopeimmin kasvava some”. Musical.lyssä oli tammikuussa 2017 yli 130 miljoonaa rekisteröitynyttä käyttäjää, jotka tekevät sinne päivittäin yli 10 miljoonaa postausta. Ei siis todellakaan voida ohittaa tätä sovellusta vain muutaman wannabe-Minajin puuhasteluna. Kyse on jostain paljon suuremmasta. Myös muutamat erityisesti nuorten suosimat artistit (esim. Demi Lovato, Marcus & Martinus), muut julkkikset (Paris Hilton) ja yritykset (Coca-Cola) ovat löytäneet sovelluksen ja promoavat sen avulla omia julkaisujaan ja tuotteitaan.
Eräs Musical.lyn suosituimpia käyttäjiä on 16-vuotias Baby Ariel, joka on tullut kuuluisaksi nimenomaan Musical.ly-videoillaan. Hänellä on palvelussa jo 16 miljoonaa seuraajaa. Siis 16 MILJOONAA! Myös 14-vuotiaalla Jacob Sartoriuksella on 14 miljoonaa ja suomalaisella Pinkku Pinskullakin jo yli 100 000 Musical.ly-seuraajaa. Kuten tubettajina, myös Musical.lyssä nämä alun perin ”tavalliset” tytöt ja pojat ovat sovellusten haltuunoton kautta löytäneet oman tapansa esiintyä, kertoa mielipiteitään, tulla nähdyiksi ja kuulluiksi, oppia uusia taitoja, saada itseluottamusta ja esiintymisosaamista ja ennen kaikkea vaikuttaa. Varsinkin noin suurilla seuraajamäärillä heillä on suuri vaikutusvalta miljoonien erityisesti nuorempien ja oman ikäistensä seuraajien elämässä.
Uskon, että ärsyyntynyt ensireaktioni oli aikuisen kärsimättömyyttä siihen, että taas pitäisi opetella joku uusi sovellus sekä turhautumista ja turhaa huolta siitä, että nuoret keskittyvät niin pinnallisiin asioihin ja kuvaavat älypuhelimillaan taas vain itseään. Aloin miettiä, mitä 14-vuotias minä olisi tehnyt, jos tuolloin olisi ollut tällainen sovellus. Olen täysin varma, että minä ja bff oltaisiin joka päivä tehty useita videoita, kikatettu, hulluteltu, laulettu, tanssittu, opeteltu kamerakulmia, kuvaustekniikoita, valaistus- ja lavastusasioita, englanninkielisiä laulunsanoja, tanssikoreografioita ja odotettu jännityksellä, kuinka monia tykkäyksiä saadaan. Voisi sitä nuori huomattavasti huonomminkin aikansa käyttää.
Minun nuoruudessani teimme kyllä kaikkia noita muita asioita, paitsi emme kuvanneet emmekä tulleet kuulluiksi ja nähdyiksi kuin ehkä töistä väsyneinä tulleiden, esitystemme katsojiksi vastentahtoisesti pakotettujen vanhempien silmin. Että en nyt sanoisi, että asiat olisivat menneet some-sovellusten myötä huonompaan suuntaan, mitä tulee nuorten osallisuuden ja toimijuuden toteutumiseen.
Kuten monia muitakin digitaalisia sovelluksia, myös Musical.lyä voisi hyvinkin hyödyntää nuorisotyön välineenä. Nuorisotyöntekijä voisi esimerkiksi pyytää nuoria opettamaan hänelle Musical.lyn tai tuttavallisemmin musicallyn tekemistä. Tähän tarvitaan vain huumorintajua ja heittäytymistä, eli osaamista, jota nuorisotyöntekijällä varmasti on jo rutkasti entuudestaan. Nuorelle jo se on tärkeää, että ohjaaja on kiinnostunut ja haluaa tietää lisää nuorelle tärkeistä jutuista. Yhdessä tekeminen ja ohjaajan kanssa (eli ohjaajalle) nauraminen tekevät tilanteesta vieläkin hauskemman ja tärkeämmän hetken nuorelle. Nuorten kanssa voisi tehdä myös esim. nuorisotalon/järjestön omia musicallyjä, joihin voitaisiin ensin yhdessä suunnitella koreografioita ja kaikenlaista muuta ja toteuttaa niitä yhdessä. Musicallyssähän voi hyvinkin esiintyä useampia tyyppejä, se ei ole mikään yksilölaji. Tässä sovelluksessa laulutaidolla ei ole mitään merkitystä, joten myös he, jotka eivät SingStarissa loista, pääsisivät esiintymään.
Toki myös nuorisotyöntekijät voisivat tehdä itseään tunnetuiksi ja vieläkin helpommin lähestyttäviksi tekemällä omia musicallyjään. Joillekin nuorille tämä voisi madaltaa kynnystä ja antaa helpon syyn tulla juttelemaan ohjaajalle. Ja kun jää on murrettu, nuori saattaisi haluta jutella samalla tai myöhemmin myös muista asioistaan. Musicallyn etu on se, että ei tarvita kalliita ja aikaa vieviä rakenteluja ja kallista kalustoa, byrokratiaa ja lupia, ilmoittelua, maanittelua ja mainostamista – videoita voidaan kuvata ja julkaista helposti ja nopeasti, jos sellainen fiilis iskee. Toisaalta, voi toki nähdä paljonkin vaivaa, jos niin haluaa.
Ilahtuneena siitä, että sain ärsyyntymiseni vaihtumaan arvostukseen ja ymmärrykseen sovellusta käyttäviä nuoria kohtaan, ajattelin, että minäpäs teenkin oman Musical.ly-videon (tiedän, NIIN noloo). No, video on vielä tekemättä, koska totesin, että se on niin vaikeaa. Mikä meikki, mikä kampaus, mitkä vaatteet, mikä biisi, mikä koreografia, mitkä kuvakulmat, mitkä kuvausnopeudet, laitanko efektejä vai en jne? Mutta vielä minä sen teen. Tällä välin voitte katsoa, kun Baby Ariel yrittää opettaa äitiään tekemään musicallyn.
Pinkku Pinskun Musical.ly-opetusvideo: