Nuorten pariin on viime aikoina sukeltanut satoja uusia somesisällöntuottajia, tervetuloa joukkoomme! Olen työskennellyt verkkopedagogina Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry:ssä yhdeksän vuoden ajan ja päässyt kokeilemaan sinä aikana monia erilaisia tapoja kohdata nuoria verkossa. Seuranta, arviointi sekä myös siihen liittyvä ajoittainen hajoilu on aina ollut oleellinen osa järjestössä työskentelyä. Tämä blogipostaus kokoaa yhteen ajatuksia työvuosieni varrelta.
Tilastointia tehdään muun muassa siksi, että voidaan seurata pitkän linjan kehitystä sekä sitä, missä mennään nyt. Meitä EHYTissä kiinnostaa tieto siitä, mitä hyötyä nuorille toiminnastamme on, ja miten voisimme tehdä työmme entistä paremmin. Myös rahoittajamme vaati näyttöä verkkotoiminnan hyödyistä.
Käsittelen tässä blogissa itselleni läheisintä työkalua eli Instagramia. Voit kuitenkin hyödyntää näitä samoja ajatuksia riippumatta siitä onko alustasi YouTube, Snapchat, TikTok tai esimerkiksi Discord. Seuranta ja arviointi on sekä asenne että ajattelutapa, ainoastaan alustat vaihtuvat. Mukauta näitä ajatuksiani tarpeidesi mukaan.
Varaudu tilastointitapojen muutoksiin
Alleviivaan – silloin kun toimitaan kaupallisilla alustoilla, erilaisiin muutoksiin täytyy varautua. Kuten Suvi ja Heikki aiemmassa blogipostauksessaan kirjoittivat, somepalveluiden tilastointityökalut on tehty viestinnän lähtökohdista, ei nuorisotyön. Jos siis nojaudutaan pelkästään sometilastoihin, päädytään mittaamaan jotain muuta kuin oman toiminnan ydintavoitteiden toteutumista.
Somepalveluiden antamat statistiikat vaihtelevat palveluiden välillä, mutta muuttuvat herkästi myös niiden sisällä. Esimerkiksi Instagram on toistuvasti muokannut niitä tietoja, joita palveluiden käyttäjä toiminnastaan saa. Instagramissa tykkäysten piilottamiskokeilu on perusteltu mielenterveyteen liittyvillä syillä, mutta kyynisemmät veikkaisivat sen liittyvän vähentyneisiin mainostuloihin. Kun vaikuttajat ovat tehneet suoraan yhteistöitä yritysten kanssa mainostoimintojen ulkopuolella, on Instagram jäänyt ilman mainostuloja, mikä tietysti harmittaa.
Somepalveluiden omien tilastointitapojen yhtäkkisten muutosten takia suosittelenkin etsimään myös muita keinoja todeta, onko omasta toiminnasta hyötyä vai ei.