Huomiolisäys 1/2024: Generatiivisten tekoälysovellusten kehityksen tahti on ollut äärimmäisen nopeaa viimeisien vuosien aikana, joten huomioittehan tämän artikkelin julkaisupäivän. Artikkeli saattaa sisältää hyvinkin vanhentunutta tietoa.
Pyrin yksinkertaistamaan tekoälyn seuraavassa kuvauksessa niin, että se on kaikkien ymmärrettävissä. Tämä ei ole kuitenkaan käsitteen tieteellinen kuvaus vaan pyrkimys auttaa hahmottamaan monisyistä asiaa. Te, jotka olette enemmän olleet tekoälyn kanssa tekemisissä, ottakaa minuun yhteyttä niin koitetaan saada tekstistä vielä helpommin ymmärrettävä ja korjataan minun tekemät virheet.
Tässä artikkelissa käsittelemme nk. heikkoa tekoälyä, joka suorittaa vain ennalta määrättyjä tehtäviä käyttäjän toiveiden mukaan. Vahvalla tekoälyllä tarkoitetaan ihmisen kaltaista tekoälyä, joka pyrkii matkimaan ihmisaivojen toimintaa ja matemaattista logiikkaa. Aivan erityisesti tässä keskitytään siihen, kuinka konenäkö toimii ja kuinka tekstistä kuvaksi -generaattorit toimivat.
AI ihmettä!?
Mistä oikein puhumme kun käytämme termiä AI eli artificial intelligence, suomeksi tekoäly? Tekoäly on yksinkertaistettuna tietokoneohjelma. Yleisimmin tekoälyä käytetään käsittelemään suuria määriä tietoa. Tällaisissa tekoälyissä se yleensä on tehty tunnistamaan toistuvia kuvioita (eng. pattern), tai etsimään keskiarvosta poikkeavaa dataa ja luomaan niiden pohjalta analyysejä. Tätä prosessia kutsutaan tekoälyksi, koska se muistuttaa tietyllä tapaa ihmisen kykyä päätellä, yhdistää tietoa ja luoda jotain uutta.
Ennen taidetekoälyä tutkijat kehittivät konenäön, jolla voidaan tunnistaa valo- tai videokuvasta esineitä ja asioita, kuten ihmisiä tai onko kuvassa yö vai päivä. Tekoäly tulee aina erikseen kouluttaa jokaista erillistä tehtävää varten. Konenäkö-tekoälylle voidaan esimerkiksi syöttää 1000 valokuvaa ihmiskasvoista. Tietokone analysoi kuvat etsimällä kuvista toistuvia kuvioita. Näiden toistuvien kuvioiden perusteella kone löytää kuvista yhtäläisyyksiä, joille koneen käyttäjä antaa nimen “kasvot”. Nyt voimme käyttää tekoälyä etsimään uusista kuvista näitä toistuvia kuvioita ja pyytää ohjelmaa nimeämään ne kasvoiksi. Kun puhumme koneoppimisesta, tarkoittaa se sitä, että tekoäly lisää uuden analysoimansa kuvan tiedot osaksi omaa tietokantaansa. Näin kone tunnistaa seuraavalla kerralla taas ihmiskasvot hieman paremmin. Tällainen tekoäly on jo miltei jokaisessa matkapuhelimen kamerassa, jolloin kamera osaa piirtää neliön löytämiensä kasvojen ympärille. Vastaavalla tekniikalla voimme luoda algoritmeja eri esineille ja asioille ja yhdistää nämä jättimäiseksi asioita tunnistavaksi tietokoneohjelmaksi.
Otetaan toinen esimerkki. Tekoäly ei toimi ilman koneen käyttäjää, joka luo sille säännöt joiden mukaan toimia. Onkin herännyt pohdintaa tulisiko tekoälystä (artificial intelligence) käyttää termiä lisätty älykkyys (augmented intelligence). Meidän on osattava kysyä tietokoneelta oikeita kysymyksiä – vasta silloin se voi antaa meille jopa tarkempaa tietoa ja nopeammin, mitä me pystyisimme omilla havainnoillamme tekemään. Tietokoneeseen voidaan syöttää esimerkiksi jokainen shakki-pelin siirto, sääntö ja tavoite, laittaa tietokone analysoimaan jokaisen pelin siirron jälkeen, mikä olisi parhain tapa päästä lopputulokseen ja voittaa peli. Tietokone näkee pelin eräänlaisena muuttuvana labyrinttina, jossa se etsii lyhintä reittiä ulos. Kone testaa jokaisen siirron jälkeen kaikki mahdolliset labyrintin sokkelot ja tekee päätöksen koneen käyttäjän asettaman tavoitteen mukaisesti. Tämänkaltainen suoraviivainen toiminta jättää aukkoja puolustukseen ja ihmispelaajille mahdollisuuden hyödyntää näitä virheitä. Ihmisen luovuutta ja mukautumiskykyä erilaisiin tilanteisiin ei ole vielä kunnolla onnistuttu koodaamaan.
Otetaan vielä kolmas esimerkki. Tätä tekstiä kirjoittaessa olen saanut toistuvasti punaista aaltoviivaa kirjoittamani tekstin alle. Tässä tapauksessa tekoälyyn on annettu kaikki suomen kielen kielioppisäännöt, ja tekoäly pyrkii tarkistamaan tekstiä pilkkuvirheiden sekä kirjoitusvirheiden varalta. Tekstinkäsittelyohjelman tekoäly osaa ehdottaa minulle korjauksia ja parannuksia kirjoittamaani tekstiin. Harmikseni täytyy todeta, ettei käyttämäni ohjelma vielä osaa itse tuottaa järkevää tekstiä asiasanoilla: “Selitä yksinkertaistetusti tekoäly nuorisotyöntekijöille”. Tällaisiakin tekoälyjä on kuitenkin jo olemassa. Itse asiassa tekstiä ja valokuvia generoivat tekoälyt ovat jo niin pitkällä, ettei niistä pystytä erottamaan, ovatko materiaalit tekoälyn vai ihmisen tuottamia. Nämäkin mallit tarvitsevat aina syötteen, eli koneen käyttäjän antamaan reunaehdot tekstin tai kuvan tuotannolle. Tekoälyltä puuttuu vielä luovuus ja intuitio, vaikka näitäkin ominaisuuksia pyritään koko ajan kehittämään ja mallintamaan.