Pelikasvatus on myös tunnekasvatusta
Nuorten kanssa toimiessa jokaisen aikuisen on nykyään jossain määrin pakko toimia pelikasvattajan hattu päässä. Nuorisotyötä on hankala tehdä koskematta pelikulttuureihin, sillä lähes kaikki nuoret pelaavat jotain, tai ovat tekemisissä pelaavien kavereiden kanssa.
Samalla syrjinnän vastainen työ on kirjoitettu sisään työnkuvaan. Nuorisotyö toimii lain tasolla määriteltyjen tasa-arvoon ja yhdenvertaisuuteen liittyvien sääntöjen pohjalta. Harvoin sitä lakeja arjen työssä ajattelee, mutta ne ovat kuitenkin taustalla kaikessa toiminnassa. Niiden muistaminen voi olla helpottavaakin: minkään yksittäisen nuorisotilan ei tarvitse keskustella pitääkö kaikkien tuntea olonsa turvalliseksi omana itsenään vai ei, sillä se on jo päätetty.
Se mitä nuorisotyössä taas voidaan ja kannattaa tehdä, on keskustelu yhteisistä pelisäännöistä.
Kuten muihinkin peleihin, myös digitaalisiin peleihin liittyy vahvoja tunteita: kilpailun huumaa, kiperiä voittoja ja katkeria häviöitä. Tunteet ovat pinnassa ja niitä puretaan sekä yksin että ryhmän kanssa. Nuorten kanssa toimiva aikuinen voi avata keskustelun esimerkiksi siitä, minkälaisina sanoina ja ilmauksina voimakkaat tunteet purkautuvat ulos, tai millä tavoin paineita voi päästellä pihalle kestävästi.
Onko sellaisia tapoja, jotka hajottavat yhteishenkeä? Tai tekevät kipeää epäreilulla tavalla? Mitkä nuorten itsensä mielestä olisivat kestäviä tapoja purkaa suuria tunteita?
Olisi huono idea koettaa karsia pelaamisesta vahvoja tunteita, sillä ne ovat osa harrastuksen viehätystä. Tunteiden purkamisen tavoista voidaan kuitenkin sopia yhdessä. Digitaalinen pelaaminen ei tässä oikeastaan eroa paljoa vaikkapa jalkapallosta, jossa siinäkin on pitkään puhuttu reilun pelin säännöistä.
Yhteisölähtöisten pelisääntöjen tärkeys
Toisinaan muutosvastarinta liittyen pelikulttuurien inklusiivisuuteen juontaa juurensa juuri pelkoon kokemuksen latistamisesta. Jos minua pelaajana aletaan vahtia ja kielletään osoittamasta tunteita pelin kiihkeissä kohdissa, kuinka voin nauttia niistä? Syytetäänkö minua toksisuudesta, jos sytyn pelaamisesta ja huudan ääneen kun häviän tiukan matsin.
Mutta minkä perusteella valitsen ne sanat, joita huudan?
Kun toinen pelaaja on ärsyttävä, puranko tunteeni haukkumalla häntä?
Ehkä aikuisenakin pelaajana voi miettiä, minkälaisia tunteiden ilmaisuja pitää “normaalina” ja “pelaamiseen kuuluvana”. On totta, että pelaamisessa on läsnä vauhtia ja suuria tunteita. Nuorisoalan ammattilaisen tekemä pelikasvatus voikin olla paitsi teknisesti pelaamiseen ja turvalliseen peliympäristöissä toimimiseen liittyvää opastusta, myös käytännön tunnekasvatusta. Siihen on ammatillista osaamista niilläkin nuorisoalan työntekijöillä, joille digipelit tuntuvat vieraalta.
Kestävän ja reilun pelikulttuurin rakentamisen ei tarvitse olla sitä, että keskustellaan siitä, onko pelaaminen hyvä vai paha harrastus. Sen ei myöskään tarvitse tarkoittaa sitä, että joku sanelee ylhäältä päin mitkä ovat kiellettyjä sanoja ja vahtii jonkun muun päättämien sääntöjen noudattamista.
Sen sijaan reilua pelikulttuuria kannattaa rakentaa yhteisöstä käsin. Nuorisotyössä tämä voi tarkoittaa osallistavaa sääntöjen pohtimista, esimerkiksi yhteisen huoneentaulun tekemistä, ryhmälle itselleen tärkeiden asioiden keskustelua, ja selkeiden toimintatapojen sopimista. Kun säännöistä sovitaan yhteisen dialogin kautta, ihmisillä on omistajuutta niihin ja samalla halua sitoutua niihin.
Reilua ja kestävää pelikulttuuria ei rakenneta joillekin toisille, sitä rakennetaan meille kaikille.
Lähteet:
Alin, Ella. 2018. Non-toxic – Selvitys kilpailullisia tietokone- ja konsolipelejä pelaavien nuorten kokemuksista vihapuheesta ja häirinnästä. Helsingin kaupunki, Kulttuuri ja vapaa-aika / Nuorisopalvelut, Non-Toxic -syrjimätön pelikulttuuri -hanke. Verkossa saatavilla: https://www.hel.fi/static/nk/Julkaisut/non-toxic.pdf
Siutila, Miia. 2020. Non Toxic – Pelikasvatusta kotona ja nuorisotyössä. Helsingin kaupunki, Kulttuuri ja vapaa-aika / Nuorisopalvelut, Non-Toxic -syrjimätön pelikulttuuri -hanke. Verkossa saatavilla: https://hel.fi/static/liitteet-2019/KuVa/julkaisut/NonToxic251120.pdf
Poimi Non-toxic-hankkeen vinkit reilumman, kestävämmän ja turvallisemman pelikulttuurin ja pelitoiminnan rakentamiseen Non-toxic-videosarjan videoista! Videosarja koostuu lyhyistä videoista, jotka keskittyvät pelikasvatukseen ja pelikulttuurin eri puoliin erityisesti nuorisotyön näkökulmista. Videot on tarkoitettu kaikille kasvattajille sekä pelikulttuurin toimijoille. Videoilla puhumassa Hyvinkään kaupungin nuorisopäällikkö Mika Joensuu, Helsingin kaupungin nuorisopalveluiden pelitoiminnan koordinaattori Stella Härkönen, tutkijatohtori Mikko Meriläinen ja tutkija Usva Friman Tampereen yliopistolta, Pelikulttuurien tutkimuksen huippuyksiköstä, sekä Non-toxic – syrjimätön pelikulttuuri -hankkeen projektisuunnittelija Riikka Lehtinen ja projektikoordinaattori Sonja Ahtiainen. Videot ovat myös osa Humanistisen ammattikorkeakoulun Pelikasvatus nuorisotyössä -opintojaksoa. Videot on tekstitetty suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi.