Pelastaako teknologia nuorisotyön?
Myös tänä vuonna Verke tuotti tapahtumaan monipuolista ohjelmasisältöä, kun Suvi oli tiistaina puhumassa tutkija Tomi Kiilakosken kanssa nuorisotyön tulevaisuudesta englanninkielisessä ohjelmaosuudessa ja torstaina Verken omassa osiossa keskusteltiin nuorisotyön tulevaisuudesta otsikolla ”Pelastaako teknologia nuorisotyön tulevaisuuden?”.
Suvin ja Tomin puheenvuoro “Youth Work in 2030 – Views of Digitalization and Future of Youth Work” kiinnosti kansainvälisen yleisön ohella kiitettävästi myös kotimaista kuulijakuntaa. Tilaisuuden aluksi yli satapäinen yleisö pääsi keskustelemaan pöytäryhmissä siitä, miten virtuaaliteknologian ja lisätyn todellisuuden lisääntyminen vaikuttavat nuoriin ja nuorisotyöhön. Tämän jälkeen Kiilakoski esitteli teoriaansa siitä, että nuorisotyön perimmäinen tarkoitus pysyy suhteellisen samana, mutta nuorten yhteiskuntakriittisyyttä tulisi vahvistaa ja teknologia tuo omat mausteensa nuorisotyöhön. Suvi kertoi omassa osiossaan mm. Verken ajatuksia siitä, että tekoälyä voisi hyödyntää nuorisotyön eri tavoitteiden toteuttamisessa, ja millaisia mahdollisuuksia ja riskejä digitaalinen teknologia asettaa yhdenvertaisuudelle. Tomin ja Suvin esitys löytyy SlideSharesta.
Verken omassa ohjelmaosiossa tarkasteltiin nuorisotyön tulevaisuutta teknologisen kehityksen ja digitalisaation näkökulmista. Keskustelua veti Verken Heikki Lauha ja mukana keskustelussa olivat lisäksi ennakoinnin johtava asiantuntija Mikko Dufva Sitrasta, TKI-asiantuntija Sari Tuuva-Hongisto Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulun nuorisoalan tutkimus- ja kehittämiskeskus Juveniasta, erityisasiantuntija Mari Ahonen-Walker Kuntaliitosta ja Verken Suvi.
Mikko Dufva alusti tilaisuuden puhumalla siitä, miten tulevaisuuksia voidaan lähestyä. Sitra julkaisi tammikuussa Megatrendit 2020 -selvityksen, jossa luodaan kokonaiskuvaa siitä, mihin yhteiskunnallisiin kysymyksiin alkavana vuosikymmenenä pitäisi keskittyä. Dufva esitteli selvityksen viisi keskeistä yhteiskunnalliseen kehitykseen vaikuttavaa megatrendiä:
1) ekologisella jälleenrakennuksella on kiire,
2) väestö ikääntyy ja monimuotoistuu,
3) verkostomainen valta voimistuu,
4) teknologia sulautuu kaikkeen ja
5) talousjärjestelmä etsii suuntaansa.
Sitran tuottamia megatrendejä voidaan hyödyntää organisaatioissa esimerkiksi skenaariotyössä, toiminnan visioinnissa tai laajemmin oppimisen tukena. Alustuksessaan Mikko korosti, että megatrendien hyödyntämisessä on kuitenkin vältettävä ”kaikki tai ei mitään” -ajattelua ja kyettävä haastamaan omia oletuksia. Niin ikään tärkeää on suhteuttaa muutoksia ihmisen tasolle: miten esimerkiksi suuret yhteiskunnalliset muutokset vaikuttavat nuoriin, nuorisotyöhön ja nuorisotyön palveluihin?