Koronaviruksen vaikutukset näkyvät nyt radikaalisti kaikkialla maailmassa ja Suomessa. Huoli ihmisten terveydestä ja tartunnan leviämisestä on juuri nyt päällimmäisenä, mutta nuorisotyön ammattilaisina kannamme myös erityistä huolta nuorten hyvinvoinnista tässä poikkeuksellisessa tilanteessa. Nuorisotyötä on usein kutsuttu ketteräksi toimialaksi. Mutta kuinka ketteränä nuorisotyö onkaan näyttäytynyt viimeisen parin viikon aikana?
Suomen hallitus ilmoitti 12.3.2020 ensimmäisistä rajoitustoimista, joilla pyrittiin estämään koronaviruksen leviäminen maassa. Hallitus muun muassa suositteli, että harrastustoimintaan osallistumista rajoitettaisiin. Rajoitustoimien jälkeen nuorisotoimialalla alkoi kiivas pohdinta siitä, miten nuorisotyön palveluja ja toimintoja tullaan seuraavina viikkoina järjestämään. Osa toimijoista ryhtyi saman tien siirtämään toimintojaan kokonaan verkkoon, osa puolestaan halusi odotella seuraavaan viikkoon hallituksen päätöstä poikkeuslakien käyttöönotosta. Seuraavan viikon alussa oli lopulta selvää, että kaikki nuorisotalot sulkeutuvat ja toimintoja siirretään verkkoympäristöihin.
Nuorisotyöllä pitkä kokemus verkkotyöstä ja -toiminnasta
Vaikka viime viikkojen kehityskulut ovat olleet nopeita ja dramaattisia, ei nuorisotyö ole onneksi joutunut rakentamaan toimintaansa nollasta. Suomalaisella nuorisotyöllä on moniin muihin maihin verrattuna poikkeuksellisen pitkä historia internetin ja sosiaalisen median hyödyntämisestä. Niin kuntien, järjestöjen kuin seurakuntien nuorisotyön toimijoille toteutetut kyselyt osoittavat, että WhatsApp, Instagram, Facebook, YouTube ja Snapchat ovat vuosien aikana vakiinnuttaneet paikkansa nuorisotyön kentällä.
Oli siis varsin luonnollista, että äkillisessä muutoksessa nuorisotyön organisaatioissa lähdettiin ensimmäisenä miettimään, miten jo tutuksi tulleiden palvelujen käyttöä voidaan tehostaa ja monipuolistaa. Tämä näkyy myös Allianssin toteuttamassa kyselyssä, jossa kartoitettiin nuorisotyön toimijoiden toimenpiteitä koronakriisissä. Verke kokosi heti kriisin alussa nettisivuille listan, jossa tarjottiin käytännön toimintavinkkejä etenkin Instagramin hyödyntämiseen. Moni toimija alkoikin saman tien hyödyntämään Instagramin toiminnallisuuksia luovasti ja nuoria osallistavasti.