Verkkonuorisotyö tuli vauhdilla kasvokkain kohtaavan työn rinnalle. Nuorisotyö tasapainottelee edelleen hybridimallissa verkon ja kasvokkaisen kohtaamisen välillä. Muuttunut toimintaympäristö on tuonut mukanaan uusia tuen tarpeita nuorisotyöntekijöille. Miten muutokseen tulisi reagoida ja onko nuorisotyö tarpeen organisoida tulevaisuudessa toisin?
Maaliskuussa 2020 verkkonuorisotyö korvasi nopeasti nuorten kasvokkain tapahtuvan kohtaamisen koronarajoitteiden tullessa voimaan. Vaikka pandemian uhka oli esiintynyt jo pitkään erilaisissa skenaarioissa, ei tilanteeseen ollut varauduttu yhteiskunnan tasolla. Puutteellinen ennakointi johtaa usein nopeisiin ratkaisuihin, jotka saattavat synnyttää uusia ongelmia. (Haukkala 2020.) On siis loogista, että myöskään nuorisotyö ei osannut etukäteen varautua pandemian mukanaan tuomiin muutoksiin nuorten hyvinvoinnin tukemisessa.
Puutteellisesta ennakoinnista huolimatta nuorisotyön yhdenyön digiloikka synnytti monia hyviä uusia käytänteitä nuorisotyöhön. Erityisesti taidot toimia eri sosiaalisen median kanavissa nuorisotyöllisellä otteella on vahvistunut. (Helin & Moisala 2021.) Muutos ei kuitenkaan tapahtunut itsestään, vaan vaati nuorisotyöltä uuden toimintakulttuurin oppimista, sillä valmiita malleja ei ollut. Tekstissä pohditaan, miten uuden tilanteen hallitsemista olisi voinut tukea paremmin ja mitä muutoksesta tulisi oppia tulevaisuutta ajatellen.
Kunnallisen nuorisotyön osaamiskeskuksessa selvitettiin syksyllä 2020 nopean tiedontuotannon keinoin, miten nuorisotyöntekijät ovat kokeneet korona-ajan ja mitä tukea verkkonuorisotyön tekemiseen tarvittaisiin? Nopealla tiedontuotannolla tuotetaan tietoa koulutuksen ja päätöksenteon tueksi nuorisotyön ajankohtaisista ilmiöistä (Helin & Moisala 2020). Kolmivaiheinen tiedonkeruu koostui kaikille nuorisotyötä kunnissa tekeville ammattilaisille kohdennetusta kuuden kysymyksen avoimesta verkkokyselystä (n=148), fokusryhmäkeskusteluista (n=4) ja Padlet-alustalla kerätyistä tiedoista (39 vastausta). On syytä huomioida, että aineisto on pieni, eikä siitä voi tehdä yleistettäviä tulkintoja.
Nuorisotyöntekijöiden tuen tarve muutoksen keskellä
Korona-aika toi muutoksia työn tekemisen tapaan ja vaati työajan organisoimista uudella tavalla. Kyselyn perusteella 65 prosenttia vastaajista koki, että koronavirus on lisännyt jonkin verran työmäärää. 13 prosenttia vastaajista koki työmäärän lisääntyneen paljon ja 22 prosenttia vastaajista ei kokenut työmäärän lisääntyneen ollenkaan.