”Sen (netin hyödyntämisen) tulisi olla osa nuorisotyöntekijän perusosaamista, koska internet kuuluu yhä enemmän nuorten elämään. Nuoret viettävät paljon aikaansa sosiaalisessa mediassa ja erilaisissa peleissä. Siksi olisi tärkeää että nuorisotyöntekijä osaa hyödyntää työssään internetiä ja työskennellä siellä missä nuoretkin ovat.”
Näin eräs nuorisotyön opiskelija perustelee sitä, miksi internetin nuorisotyöllinen hyödyntäminen tulee olla osa nuorisotyöntekijän perusosaamista. Kyseinen lainaus on ote nuorisotyön opiskelijoille loppuvuodesta 2013 toteuttamamme kyselyn avovastauksista. Kyselyllä selvitimme, miten verkkonuorisotyötä ja internetin nuorisotyöllistä hyödyntämistä koskevat sisällöt näkyvät opiskelijoiden koulutuksessa, millaista osaamista ja osaamistarpeita opiskelijoilla on aihepiiriin liittyen sekä miten kyseistä opetusta tulisi heidän mielestään kehittää.
Tämä opiskelijoille suunnattu kysely on osa laajempaa selvitystä. Nimittäin toukokuussa 2013 selvitimme samaan aihepiiriin liittyviä kysymyksiä myös nuorisotyön opetushenkilökunnalta. Tässä kirjoituksessa käyn läpi opiskelijoille suunnatun kyselyn tuloksia sekä pohdin, miten me Verkessä ja nuorisotyön opetuskentällä laajemminkin voisimme vastata kyselyistä nousseisiin osaamistarpeisiin ja kehittämisideoihin. Tekstiä elävöittämään olen valinnut otteita kyselyn avoimista vastauksista.
Verkkonuorisotyö osaksi nuorisotyöntekijän perusosaamista
Opiskelijoille suunnattu selvitys toteutettiin avoimena verkkokyselynä marraskuussa 2013. Kohderyhmänä olivat kaikkien nuorisotyön oppilaitosten opiskelijat Suomessa. Vastauksia tuli runsaasti, kaikkiaan 206 kappaletta. Vastaajista suurin osa (60 %) ilmoitti opiskelevansa nuorisotyötä ammattikorkeakoulussa yhteisöpedagogi- tai sosionomi-linjalla (lapsi- ja nuorisotyön suuntautumisvaihtoehto). Ammatillisessa oppilaitoksessa nuoriso- ja vapaa- ajanohjaajan tutkintoa ilmoitti suorittavansa 38 prosenttia vastaajista.
Kyselyn tulosten mukaan nuorisotyön opiskelijat suhtautuvat varsin myönteisesti netin hyödyntämiseen nuorisotyössä. Jopa 93 prosenttia vastaajista oli täysin tai osittain sitä mieltä, että kunnallisen nuorisotyön tulee toimia internetissä. Valtaosa myös koki, että nettiä tulisi käyttää enemmän nuorisotyössä. Tärkeänä netin nuorisotyöllinen hyödyntäminen koettiin muun muassa tiedottamisessa ja markkinoinnissa, yhteydenpidossa nuoriin, vaikuttamistoiminnassa sekä kohtaamisessa ja neuvonnassa. Lisäksi opiskelijat olivat pääosin (89 %) sitä mieltä, että netin nuorisotyöllinen hyödyntäminen tulee olla osa nuorisotyöntekijän perusosaamista.
Verkkonuorisotyön opetusta toivotaan lisää
Kyselyyn vastanneista opiskelijoista 74 prosenttia tiesi, että heidän oppilaitoksessaan järjestetään opetusta netin hyödyntämisestä nuorisotyössä ja 62 prosenttia ilmoitti suorittaneensa itse opintoja kyseiseen aihepiiriin liittyen. Yleisimmin käsiteltyinä teemoina mainittiin mediakasvatus, nuorten verkkokulttuurit ja -käyttäytyminen, sosiaalisen median työkalujen hyödyntäminen nuorisotyössä sekä ammattietiikka ja menetelmälliset erityispiirteet. Ne vastaajat, jotka eivät olleet aihepiiriä opiskelleet selittivät asiaa yleisimmin sillä, että aihepiiriä tullaan käsittelemään vasta myöhemmässä vaiheessa opintoja.
Suuri osa opiskelijoista (56 %) toivoi, että nuorisotyön opetuksessa käsiteltäisiin enemmän aihepiirejä, jotka liittyvät netin hyödyntämiseen nuorisotyössä. Kyseistä kantaa perusteltiin muun muassa sillä, että nuorisotyön koulutuksen on pysyttävä ajan hermolla.