Oman työhistoriani kautta olen jäänyt monesti miettimään perusteluita digitaaliselle pelaamiselle osana nuorisotyötä. Pelaaminen on suosittua ajanvietettä, mutta tämä ei oikein riittänyt minulle perusteluksi. Vielä vaikeampaa oli silloin, kun piti saada suunnattua kunnan tai kaupungin rajallisia resursseja vaikkapa pelitoimintaan. Opinnäytteessäni havaitsin, että digitaalinen pelaaminen on lapsille ja nuorille merkityksellistä toimintaa monessa suhteessa. Nämä havainnot valaisivat minulle niitä asioita, joilla voin perustella pelaamista itselleni ja muille.
Merkityksiä etsimässä
Pelikoneensa ääreen jumittunut lapsi näyttäytyy tehottomalta tai jopa laiskalta sivusta seuraajalle. Tästä huolimatta hän tulee tohkeissaan kertomaan kokemuksistaan aikuiselle. Jotain tärkeää hän siis tilanteessa kokee. Työskentelen nuorten parissa ja digitaalisuuden hyödyntäminen on ollut omassa työalassa vahvassa nosteessa jo pidemmän aikaa. Yksi osa tästä digitaalisuuden hyödyntämisestä on pelimaailma. Pelaamisen merkitysten syvempi ymmärtäminen olikin minulle tärkeä alkusysäys opinnäytteen aiheelle.
Opinnäytteeni aineisto kerättiin haastatteluissa pelitarina-metodia hyödyntäen. Pelitarina on pääkaupunkiseudun PRO SOS -hankkeen, VAMOS Helsinki ry:n ja Sosped -säätiön Digirajat’on – hankkeen kehittämä työskentelymetodi. Haastateltavat kertoivat omista merkityksellisistä peleistä ja niiden pohjalta muodostui opinnäytteen pohjana oleva kerronnallinen materiaali.
Pelitarina-metodi on jo itsessään mielenkiintoinen työskentelytapa nuorisotyöhönkin hyödynnettäväksi. Suosittelen vähintäänkin tutustumaan siihen, koska sen avulla on helpompi kohdata pelaavia nuoria, vaikka ei itse paljon pelaisikaan.
Pelaaminen on vahvasti sosiaalista toimintaa
Kaikki kuusi haastateltavaa kertoivat, että heidän lapsuudessaan -ja nuoruudessaan pelaamisella oli suuri sosiaalinen merkitys. Merkitys tuli muun perheen, kavereiden ja peliyhteisöjen kautta. Pelit olivat yhteistä tekemistä ja niiden ympärille keräännyttiin. Sosiaalisuuden merkitys oli niin suuri, että pelejä nimitettiin myös ”sosiaalisiksi työkaluiksi.”
Nuorten parissa toimiville peleissä on siis potentiaalia sosiaaliselle yhteistoiminnalle. Pelien kautta voidaan käsitellä vaikeita kysymyksiä, kuten vaikkapa kuolemaa tai mielenterveyttä, sillä niistäkin aiheista on pelejä tehty. Toisaalta nuorisotoiminnan ympärille voi muodostua paikallinen peliyhteisö, joka tapaa toisiaan myös nuorisotiloilla.