Nuoret, taide ja Discord – mikä mahtava idea!
Korona ja etäaika koettelivat samaan malliin toki myös Hämeenlinnaa ja monenlaisia digitaalisen nuorisotyön mahdollisuuksia oli jo päästy kokeilemaan useaan kertaan. Taideryhmäyhteistyöstä kyselevä Sisko lähestyi minua elokuussa 2021. Vastausta tähän ideaan ei minun tarvinnut kauaa miettiä, vaan kerroin ehdottomasti olevani mukana! Nuoret, taide ja Discord – mikä mahtava idea! Pääni täyttyi heti taiteen ja kuvan tekemisen etänä toteutettavissa olevista ideoista ja into ammattiopiston ja lukiolaisten liittymisestä samaan ryhmään yhteisen tekemisen äärelle tuntui myös jo ennakkoon hienolta. Ryhmän toteuttaminen kahdesta eri kaupungista käsin oli myös jotain uutta, jossa halusin ehdottomasti olla mukana. Huomasin kuitenkin mukanani seuraavan jännityksen siitä, herättäisikö taideryhmä kiinnostusta lukiolaisissa ja osallistuisivatko he lopulta ryhmään? Onnistuisimmeko toteuttamaan ryhmän juuri niin kuin olimme ajatelleet
Taideryhmän kokoontuminen uudella kokoonpanolla
Lähestyin Hämeenlinnan lukiolaisia wilmaviestillä sekä omissa somekanavissani ja kerroin etänä alkavasta taideryhmästä. Muutamalle tutulle opiskelijalle vinkkasin alkavasta ryhmästä myös kasvokkain ja kiinnitin taideryhmästä kertovia julisteita ahkerasti lukioiden seinille. Osallistuminen olisi mahdollista pyytämällä kutsulinkki Ekamin serverille. Osallistua saisi haluamallaan tavalla, joko puhekanavalla jutellen tai itsenäisesti tehden ja kanavalle kirjoittaen. Kameran käyttöä, oikean nimen kertomista ryhmässä tai puhumista emme osallistujilta edellyttäneet. Ilokseni myös lukiolaisia innostui liittymään ryhmään ja ensimmäinen taideryhmän kokoontuminen uudella kokoonpanolla tapahtui syyskuussa 2021!
Pian ryhmän alkamisen jälkeen tein saman huomion kuin Sisko, sillä taideryhmä tuntui tavoittavan opiskelijoita, joiden kanssa en käytäväkohtaamisissa ollut tullut tutuksi. Ryhmän kokoontuessa opiskelijoiden kommunikointi kirjoittamalla korostui ja osa opiskelijoista osallistui ryhmään esimerkiksi ainoastaan muiden ryhmäläisten julkaisemiin kuviin emojein reagoimalla. Me ohjaajat toimimme ryhmässä aina sekä puhekanavalla että kirjoittaen ja opiskelijat osallistuivatkin aktiivisesti puhekanavalle kuunnellen ja meidän kysymyksiimme pääasiassa kirjoittaen vastaamalla.
”Oon siinä Taideryhmässä”
Syksyn edetessä Taideryhmään osallistuvien opiskelijoiden porukka alkoi vakiintua ja myös puhekanavalla alettiin käydä opiskelijoiden ja ohjaajien kesken jonkin verran kommunikointia. Myös lukioilla tehtävässä nuorisotyössä tuli valtavia onnistumisen tunteita opiskelijan ilmestyessä nuorisotyön tilaan kertoen, että ”Oon siinä taideryhmässä.” Ryhmään osallistuja sai kasvot, jotka toivat mukanaan tunteen ryhmän tärkeydestä ja siitä, että olimme ohjaajina onnistuneet luomaan ryhmään ilmapiirin, jonka kautta meitä oli helppo lähestyä – myös kasvokkain.
Syksyn myötä mieleenpainuvimmat taideryhmän kerrat olivat ehdottomasti musiikkimaalaus ja digitaalisesti luotu yhteistaideteos. Musiikkimaalauksessa jokainen opiskelija sai vuorollaan laittaa haluamansa kappaleen soimaan ryhmään tuodun botin avulla. Tunnin aikana samaa kuvaa oli tarkoitus työstää vaihtuvien kappaleiden tuomien tunteiden ja fiilisten mukaan. Valmiina työnä syntyi siis kaikkien soitettujen kappaleiden muokkaama kuva, jonka parissa sai työskennellä haluamallaan tavalla joko piirtäen, maalaten tai digitaalisesti. Ohjaajien rohkaistessa opiskelijoita kappaleiden valintaan, kappaleet soivat lopulta taideryhmän viimeisille minuuteille saakka ja opiskelijoita saatu palaute oli pelkästään positiivista.