Yhä useampi lapsi ja nuori haaveilee sometähden urasta. Omalla henkilöbrändillä tehtävä työ on kuitenkin raskasta ja vaikeaa, sillä vain harva menestyy. Jos ei osaa pitää puoliaan, voi uupua tai tulla huijatuksi.
On huhtikuu 2014 ja katselen hämmennyksensekaisin silmin Helsingin Glorian edustalla mutkittelevaa jonoa. 650 jännittynyttä nuorta odottaa pääsyä loppuunmyytyyn tapahtumaan, jossa he näkevät idolinsa ehkä ensimmäistä kertaa ihka elävinä. Nuoret eivät ole matkustaneet eri puolilta maata nähdäkseen elokuvan, musiikin tai urheilun supertähtiä. He ovat tulleet tapaamaan kaltaisiaan tavallisia nuoria, jotka ovat ladanneet internetiin itse kuvaamiaan videoita omasta elämästään. Ulos asti kantautuva kirkuna vihloo tärykalvoja, kunnes näen edessäni olevan ihmismassan vyöryvän voimalla ovista sisään. Suomen ensimmäinen virallinen tubetapahtuma, Tube Family Night, on alkanut.
Kuusi vuotta myöhemmin YouTubesta ja muista sosiaalisen median kanavista on tullut ammattimaista toimintaa, jonka ympärillä pyörivät isot rahat.
Suomessa on tällä hetkellä noin 30 ammattimaista tubettajaa, joista parhaat ansaitsevat verotietojen mukaan noin 100 000–200 000 euroa vuodessa ja suunta on ylöspäin. Lisäksi on satoja, jotka ansaitsevat elantonsa muilla sosiaalisen median alustoilla kuten blogeissa, Instagramissa ja TikTokissa tai kaikissa niissä.
Yleensä somevaikuttaminen onkin monikanavaista työtä, jossa tulot koostuvat useista eri osasista. Someammattilaisen palkka muodostuu siis niin alustojen, kuten YouTuben ja Instagramin, kautta tulevista mainostuloista, kanavamainonnasta, brändiyhteistöistä kuin livetapahtumista, juontokeikoista ja podcasteista. Joillakin someammattilaisilla on myös omia tuotteita kuten kirjoja, vaatteita ja fanitavaraa.
Menestyksestä ja mammonasta huolimatta somevaikuttamista varjostavat palkkioihin, verotukseen, yhteistyösopimuksiin ja työehtoihin liittyvät puutteet ja epämääräisyydet, jotka aiheuttavat ongelmia koko alalle.
Kamppailua algoritmeja vastaan
Joka kolmas somevaikuttaja on harkinnut työnsä lopettamista, selviää vuonna 2019 tehdystä somebarometrista. Syiksi vaikuttajat listaavat muun muassa somemaailman uuvuttavuuden, ajanpuutteen ja ansaintamallin haastavuuden.
Eikä ihme.
Siinä missä vielä viisi, kymmenen tai viisitoista vuotta sitten Facebook ja YouTube olivat käyttäjälähtöisiä alustoja, jonne ihmiset latasivat sisältöä lähinnä omaksi ilokseen, nyt Googlen omistamasta YouTubesta on tullut miljardiluokan bisnes, jonka vuosittainen liikevaihto on yli 15 miljardia dollaria. Facebookin omistaman Instagramin vuotuisen liikevaihdon on arvioitu olevan niin ikään lähes 15 miljardia dollaria. Kilpailu on äärimmäisen kovaa, eikä suurta seuraajakuntaa ole enää yhtä helppoa tavoittaa kuin silloin, kun tekijöitä oli vähemmän.
Somealustojen algoritmien logiikka toimiikin periaatteella rikkaat-rikastuvat: ne, joilla on jo valmiiksi paljon seuraajia, saavat niitä lisää, kun taas muut jäävät pimentoon.
Vuonna 2018 julkaistun saksalaistutkimuksen mukaan vain 3 prosenttia kaikesta YouTuben sisällöstä menestyy. Puhumattakaan siitä, että menestyäkseen somevaikuttajan on yleensä tehtävä vuosikausia ilmaistyötä ennen kuin sisällöt alkavat tavoittaa riittävän suuria yleisöjä ja sitä kautta yrityksiä, brändejä ja muita yhteistyökumppaneita.
Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että YouTube- ja TikTok-videot, blogipostaukset, Instagram-kuvat ja -stoorit sekä määrätietoinen muiden seuraaminen, toisten sisältöjen kommentointi, omien sisältöjen jakaminen sekä seuraajien kysymyksiin vastaaminen tehdään omalla ajalla ilman palkkaa.
Jos on tarpeeksi sinnikäs ja onnistuu tavoittamaan riittävän sitoutuneen yleisön, myös taloudellinen onnistuminen voi olla mahdollista.