Nuorisotyön erilaisissa mediaprojekteissa tulee vastaan tilanteita, joissa tarvitaan tekijänoikeusosaamista. Nuorilla itsellään voi olla käsitys, että kaikki netissä oleva aineisto on vapaasti käytössä, koska se on vapaasti saatavilla – siinä mennään helposti metsään. Toisaalta nuoret eivät välttämättä hoksaa, että heidän tekemänsä pläjäys nauttii tekijänoikeudensuojaa siinä missä mikä tahansa ammattimaisesti tuotettu taideteos. Nuorisotyöntekijä voi auttaa nuorta prosessin aikana ymmärtämään, miksi on tärkeää sekä kunnioittaa muiden oikeuksia että huolehtia omista oikeuksista.
Tekijänoikeudesta löytyy paljon tietoa verkosta, esimerkiksi täältä, täältä ja täältä. Tekijänoikeuksien kunnioittaminen on loppujen lopuksi varsin helppoa. Kolme pointtia ohjaa työskentelyä:
- Älä käytä mitään toisen tekemää ilman lupaa.
- Tee itse sisältöä, jos et ole varma lainaamisen laillisuudesta.
- Hyödynnä Creative Commons -lisenssillä jaettuja sisältöjä. Katso käytännön keissejä tästä.
Otetaan kolme mediaprojektiin liittyvää tilannetta, joissa tekijänoikeusosaamista tarvitaan:
Nuoret haluavat käyttää musiikkia omassa videossaan
Mikäli nuoret tekevät videon ja katsovat sen porukalla, he voivat käyttää suosikkilaulajansa musiikkia taustalla. Useimmiten video halutaan kuitenkin jakaa ja silloin levymusiikin käyttö ilman lupaa ja maksettua lisenssiä on kiellettyä. Musiikkia ei saa myöskään soittaa videota kuvatessa taustalla. Vaihtoehtoja on kuitenkin useampia: nuoret voivat itse tehdä musiikin videoon, käyttää YouTuben maksutonta musiikkikirjastoa tai hakea creative commons -lisenssillä varustettua musiikkia, jonka käyttö on sallittua tällaisissa teoksissa.
Nuoret haluavat käyttää netistä löytämiään kuvia nuorisotilan some-markkinoinnissa
Kuvien käyttöoikeus riippuu siitä, mistä kuvat ovat löytyneet. Pääsääntö on, että valokuvan, sarjakuvan tai muun teoksen tekijänoikeus on kuvan tekijällä, esim. valokuvaajalla. Kuvaajalta täytyy siis kysyä ensin lupa ennen kuin julkaisee hänen ottamiaan kuviaan. Muokattuakaan kuvaa ei saa käyttää ilman alkuperäisen kuvan tekijän lupaa. Jos luvat on kysytty, hyvä – siitä vaan sitten käyttämään kuvia. Useimmiten kuvat on kuitenkin tulleet vastaan esimerkiksi Googlen kuvahaulla. Vaikka kuvat on katseltavissa ja ne on helppo kopioida omalle koneelle, niiden julkaiseminen ei ole sallittua. Nuorten kannattaa siis ottaa kuvat itse (ja tsekata ensin missä saa ylipäätään kuvata) tai käyttää creative commons -lisenssillä varustettuja kuvia, joiden käyttö on sallittu tällaisissa yhteyksissä. Myös Googlen (ja useimpien kuvanjakopalveluiden) kuvahaussa voi luokitella kuvia sen mukaan, millaiset käyttöoikeudet niillä on. Historiallisia kuvia vapaasti hyödynnettäväksi löytyy esimerkiksi Ylen kuva-arkistosta, Valokuvataiteen museon kokoelmista ja Puolustusvoimien kuva-arkistosta.
Nuoret haluavat tehdä mashup-videon
Mashup on digitaalisessa kulttuurissa yleinen tapa yhdistellä erilaisia mediasisältöjä ja tuottaa niiden pohjalta uusi teos – katso hauska esimerkki tästä. Usein mashup-teoksen palaset, kuten videon pätkät ovat tekijänoikeuksien alaista materiaalia. Jos teos tehdään oman porukan käyttöön, eikä sitä julkaista missään, saa vapaasti käyttää mitä tahansa YouTube-videoita. YouTube-videohaussa voi kuitenkin etsiä myös CC-lisenssillä varustettuja videoita, joita saa käyttää lisenssin mukaisin ehdoin. Myös videopalvelu Vimeolla on oma CC-videoarkisto, josta löytää paljon hyödynnettäviä videoita. Ylen arkiston materiaalia löytää niin ikään Vimeosta. Flickr-kuvapalvelusta löytyy myös yllättävän paljon videoita (hakusanalla video), haun kautta voi etsiä suoraan CC-lisenssillä varustettuja sisältöjä. Internet Archivessa on valtava määrä videoita, joita voi hyödyntää omissa teoksissa. Kallioarkisto.fi on aarreaitta lähiöhenkiseen videoon, se sisältää yli 500 otosta Kallion kaupunginosasta. Vaikka aineistoja saa hyödyntää ilman erillisiä maksuja ja ilmoituksia, fiksu netinkäyttäjä muistaa hyvien tapojen mukaisesti liittää teoksen lopulliseen julkaisuun mukaan alkuperäiset lähteet, vaikkapa mainitsemalla ne lopputeksteissä.