Vaikka deittisovellus Tinderiin on 18 vuoden ikäraja, monet nuoret kirjautuvat sovelluksen käyttäjiksi tätä aiemmin. Treffeillä käymisen sijaan “tinderöinti” tarkoittaa monelle alaikäiselle nuorelle naiselle sovellusmaailman tutkailua kotisohvalta käsin – ja usein yhdessä ystävien kanssa.
“Kyl meistä tosi moni on Tinderissä” ei äkkiseltään kuulosta lauseelta, jonka odottaisi kuulevansa alaikäisen nuoren naisen suusta. Siinä me kuitenkin istuimme, minä ja 17-vuotias tuttavani, keskustelemassa hämmentävän normaalilla tavalla deittisovellusten käyttämisestä.
Elettiin kevättä 2017. Deittisovellukset olivat ehtineet muutaman vuoden aikana kasvattaa suosiotaan myös Suomessa ja lehtiartikkeleissa alettiin tuoda esiin ensimmäisiä näkemyksiä deittailukulttuurin kokonaisvaltaisesta mullistumisesta. Tuttavani puheessa korostui mullistusnäkökulman sijaan kuitenkin tavallisuus – kiva poika oli vain tällä kertaa löytynyt Tinderistä eikä tutusta luokkahuoneesta.
Keskustelu oli monella tavalla käänteentekevä. Ymmärsin, että etenkin alaikäisten nuorten naisten Tinderin käyttö on pitkälti piiloon jäävä ja luultua laajempi ilmiö, sillä deittailusta jutellaan lähinnä oman ikäisten kavereiden kesken. Toiminta on myös yllättävän sosiaalista, sillä nuoret ovat hyvin perillä toistensa deittailukuvioista ja he selailevat vastaantulevia profiileja yhdessä kavereiden kanssa saman puhelimen ääreen kokoontuen.
Tuttavani kanssa keskusteleminen antoi minulle ilmiöstä täysin erilaisen kuvan kuin iltapäivälehtien uutisartikkelit, jotka olivat keskittyneet nuorten toiminnan negatiivisiin seurauksiin. Kiinnostuin ottamaan selvää miten alaikäisten nuorten toimintaa deittisovelluksissa on tutkittu aiemmin. Havaitsin kuitenkin pian, ettei aiheesta juurikaan ollut aiempaa tutkimusta. Vaikka Tinderin emoyhtiö on raportoinut, että sovelluksella on miltei 30 miljoonaa 18–24-vuotiasta käyttäjää, se ei ole esittänyt julkisia arvioita täysi-ikäisinä esiintyvien alaikäisten käyttäjien lukumäärästä.
Ajantasaisen tiedon puute toimi sytykkeenä sosiologian pro gradu -työni aihevalinnalle.
Haastattelin graduani varten yhdeksää 18–21-vuotiasta nuorta naista, jotka olivat käyttäneet Tinderiä ollessaan alaikäisiä. Tarkastelin työssä nuorten omia kokemuksia ja havaintoja, sillä halusin lähestyä aihetta heidän perspektiivistään. Olin kiinnostunut selvittämään, mikä motivoi nuoria naisia kirjautumaan sovellukseen, mitä he siellä tekevät ja millä tavoin sovelluksen käyttö on läsnä heidän ystävyyssuhteissaan. Tulokset saivat minut pohtimaan, miten nuorten tarpeet ja halut tulevat ymmärretyksi yhteiskunnassa, jossa yhä suurempi osa sosiaalisesta toiminnasta tapahtuu somessa.
Yhdessä sovelluksissa
Useat nuorisotutkijat painottavat, ettei sosiaalisen median käyttöä ole järkevää tarkastella irrallaan nuorten muusta sosiaalisesta elämästä. Nuoruutta eletään samanaikaisesti sovelluksissa, somen reunoilla ja sen ulkopuolella. Sosiaalisen median sovellukset ovat laajentaneet etenkin tyttöjen yksityistä tilaa ylläpitää sosiaalisia suhteitaan, tutustua uusiin ihmisiin, ilmaista itseään ja tutustua omaan seksuaalisuuteensa.
Älypuhelinten ansiosta on mahdollista, että toiminta ja suhteet kulkevat nuoren mukana paikasta toiseen ja ovat uudella tavalla jaettavissa myös kavereille. Puhelimen näytöltä on helppoa näyttää ystävälle, millaisen tyypin kanssa on vaihdellut viestejä, kuka on tykännyt omasta kuvasta tai millaisen yksityisen stoorin tuttu on jakanut Instagramiin. Kuvakaappaus-toiminnon avulla ystäville raportointi onnistuu myös etänä.
Tärkeä tieto kulkeutuu kavereille somekanavasta riippumatta ja monesti sovellusten äärellä vietetään myös yhteistä aikaa. Näin ei olla kuitenkaan totuttu ajattelemaan deittisovelluksista. Aikuisten parissa Tinder on tyypillisesti nähty eräänlaisena “kumppanikatalogina”, josta yksittäiset käyttäjät pyrkivät etsimään joko hetken huumaa tai rakastavaa parisuhdetta. Nuorten kesken sovellus kuitenkin toimii myös alustana ystävien yhdessäololle, keskinäisille keskusteluille ja hauskanpidolle.
Omat haastateltavani olivat kirjautuneet Tinderiin keskimäärin 16–17-vuotiaina, moni ystäviensä innoittamana. Useille heistä sovellukseen kirjautuminen on ollut kaveriporukan yhteinen projekti, jossa pääosassa ovat yhdessä puuhailu ja tutkailu. Suurin syy sovelluksen lataamiselle oli yleinen uteliaisuus sovellusta kohtaan. Monille yhteinen Tinder-harrastus toi tunteen joukkoon kuulumisesta ja antoi eväitä osallistua kaveriporukassa käytyihin keskusteluihin.
On osittain huojentavaa todeta, että alaikäisten tyttöjen tinderöinti on pääasiassa kaikkea muuta kuin treffeillä käymistä. Tärkeämmässä roolissa ovat profiilin muokkaaminen, toisten käyttäjien profiilien selailu sekä viestittely. Vaikka moni nuori on motivoitunut löytämään sovelluksen avulla kivan tapailukumppanin, Tinderin selailu toimii myös pelillisenä ajanvietteenä, itsetuntoa “buustaavana” toimintana tai mahdollisuutena pohtia omia toiveita, haluja ja preferenssejä.
Oman profiilin muokkaaminen sekä oman persoonan esiin tuominen sovelluksessa ovat nuorille merkityksellistä toimintaa, sillä ne ovat osa sosiaalisessa mediassa tehtävää identiteettityötä. Ystävät antavat tarvittavaa vertaistukea ja monesti auttavat oman profiilin viilaamisessa.