VR:llä on potentiaalia mullistaa nuorisotoimintaa, erityisesti maaseudulla asuville nuorille. SKUNK, saariston nuorten etujärjestö on pieni ja alueellinen nuorisojohtoinen organisaatio Ahvenanmaalla, jolla on pääasiassa toimintaa saaristossa, on tehnyt yhteistyössä Mariehamnin kaupungin kanssa pilottiprojektin vuodenvaihteesta lähtien. Tässä blogissa kerron miten käytämme VR-teknologiaa interaktiivisen ja osallistavan kohtaamispaikan luomiseen nuorille. Matkamme (nuoret ja nuorisotyöntekijät) on vasta alussa, ja nyt tutkimme uusia mahdollisuuksia ja luomme jännittävää tulevaisuutta yhdessä nuorten kanssa ja heidän hyväkseen!
Kumppanuus ja yhteistyö
Joulukuussa 2022 osallistuin SALTO Participation & Information Resource Centre -konferenssiin, joka on osa Euroopan komission koulutusaloitetta. Konferenssi pidettiin Virossa, ja yksi työpajoista pidettiin konsultti Barry Haugheyn toimesta. Hän esitteli VR:n mahdollisuutena nuorisotyössä ja kertoi aiemmasta VR-projektistaan Irlannissa. SKUNK toimii alueella, jossa on kuusi pientä kuntaa ja suuria maantieteellisiä haasteita toiminnassa saariston vuoksi. Vain pieni määrä nuoria asuu näillä eri saarilla. Ajattelin, että jos jokin alue tarvitsee tätä mahdollisuutta, se on meidän alue koska täällä asutaan niin eristyksissä. Ajattelin myös, että jos teemme tämän projektin, tarvitsemme vahvemman kumppanin, joten otin yhteyttä Mariehamnin kaupungin nuorisoyksikköön, joka lähti heti mukaan. Se oli onnistunut kumppanuus.
SKUNK on nuorisojohtoinen yhdistys, ja vaikka meillä on vain vähän resursseja, toimintamme varat riittävät tuskin puolipäiväiseen tehtävääni toiminnanjohtajana ja nuorisovalmentajana, näimme, että voimme uudelleen priorisoida varoja ja ostaa muutamia VR-laseja. Saamme myös mahdollisuuden lainata laseja Jyväskylän nuorisoyksiköstä ja saimme näin kokoon ne seitsemän, joita tarvitsimme. Mariehamnin porukka järjesti tai omisti omansa.
Pilottihanke
Aloitimme hankkeen pilottiryhmällä johon kuului viisi nuorta ja kaksi ohjaajaa SKUNKista, sekä kolme nuorta ja kaksi ohjaajaa Mariehamnin kaupungista. Teimme sopimukset nuorten ja heidän vanhempiensa kanssa ja jaoimme VR- lasit. Ensimmäisen tapaamisen pidimme Zoomissa ilman laseja, ja seuraavaan tapaamiseen olimme luoneet kirjautumistilit ja tapasimme Recroomissa. Ennen tätä olimme kaikki harjoitelleet lasejen käyttöä ymmärtääksemme eri toimintoja ja mahdollisuuksia. Haugheyn opastuksella aloimme tutkia mahdollisuuksia Recroomissa. Recroom on VR-kokemusten meta-alusta, jossa on paljon leikkejä ja pelejä, mutta myös mahdollisuuksia rakentaa ja luoda. Loimme omat avatarimme ja kokeilimme erilaisia aktiviteetteja, kuten paintballia, keilausta, frisbeegolfia ja laser-tagia. Kaikki meistä olivat lumoutuneita siitä, kuinka läsnäoleva ja ”todellinen” kokemus oli kohtaamisissa muiden kanssa. Nuoret ja ohjaajat, jotka olivat aiemmin pelanneet tietokone- ja TV-pelejä, oppivat ja löysivät erilaisia mahdollisuuksia paljon helpommin kuin minä 60+. Se kävi erityisen selväksi, kun kokeilimme parkouria, ja nuoret olivat ehtineet kiertää koko radan eri tasoilla, kun taas minä kamppailin ensimmäisen haasteen kanssa. Mutta myös minä opin, ja kun esimerkiksi olimme ”IKEA-tavaratalossa”, jossa meidät suljettiin sisään yöllä ja hirviöt tulivat, niin minäkin pystyin osallistumaan ruuan ja tarvikkeiden antamiseen : ) Olemme kevään aikana pitäneet Recroomissa tunnin mittaisia tapaamisia, jotka ovat olleet leikin, hauskanpidon ja oppimisen yhdistelmä. Aluksi keskityimme erilaisten aktiviteettien tutkimisen ja nyt olemme rakentaneet, suunnitelleet ja kehittäneet omia huoneitamme.
Rakenne ja pedagogiikka
Sekä me SKUNKissa että Nuorisoyksikössä asetamme suuria vaatimuksia toiminnan turvallisuudelle ja laadulle. Olemme muun muassa järjestäneet seminaareja jotka pohjautuu EU:n charter dokumenttiin (katso alla oleva linkki) avoimen toiminnan osalta. Haughey toi esiin joitain ohjaavia periaatteita alustan ja pedagogisen kehyksen valinnassa, kuten ”sopiva”, ”yksityinen”, ”turvallinen” ja ”mahdollinen kaikille”. Tämä tarkoittaa esimerkiksi sitä, että emme päästä ulkopuolisia toimintaamme, toimintamme on maksutonta ja teemme sääntöjä yhdessäololle. Laadimme myös ryhmäsopimuksen seuraavilla avain käsitteillä:
- ole kunnioittava
- ole mukaan ottava
- ole ystävällinen
- ei syrjivää kieltä.
Projekti perustuu ”oppimalla tekemiseen” -menetelmään, ja nuoret ja ohjaajat oppivat yhdessä. Uskon, että meidän tulisi tehdä tätä paljon enemmän useilla nuorisotyön aloilla, eli meidän on opittava ja työskenneltävä nuorten kanssa, jotta saamme aikaan hyvää ja edistävää toimintaa jossa osallisuus on keskeistä. Tämä on välttämätöntä demokraattiselle yhteiskunnallemme. Aktiivinen kansalaisuus ja yhteiskunnallinen osallistuminen eivät tapahdu itsestään. Toiminnassamme voimme aktiivisesti luoda edellytyksiä sille, että kaikki nuoret voivat osallistua ja olla mukana.
Enemmistö nuorista ja ohjaajista ei ollut aiempaa kokemusta VR- tai Recroom-alustasta, mikä teki tästä meille kaikille jännittävän matkan.
Nykytila ja tulevaisuus
Olemme nyt rakentaneet elävän kohtauspaikan virtuaalitodellisuudessa, ja nuoret ovat myös alkaneet luoda omia tilojaan, joissa olemme vierailleet. Mahdollisuus harjoitella ja oppia teknologian käsittelyä, sekä olla luova, antaa taitoja tulevaisuutta varten. Jatkamme uusien alustojen, tekniikoiden ja mahdollisuuksien tutkimista toimintamme kehittämiseksi. Olemme yhdessä nuorisoyksikön kanssa päättäneet rakentaa kolme perustilaa, SKUNK-tila, UNCAN-tila (joka on heidän nuorisotalonsa nimi) ja yhteinen tila SKUNKCAN. Tiloissa tarjoamme syksystä lähtien yhteisiä tapaamisia ja aktiviteetteja. Suunnittelemme SKUNKissa ostavamme vähintään kymmenen VR-lasia ja jakavan ne kiinnostuneille vanhemmille nuorille saaristokunnissa, jotta he voivat osallistua toimintaan. Tulevana syksynä integroimme virtuaalitodellisuuden demokratian ja osallisuuden kanssa kiitos Erasmus+ -hankkeen tuen uudelle projektille. Uskomme, että voimme virtuaalitodellisuuden avulla tavoittaa nuoria, jotka eivät muuten pääsisi osallistumaan meidän ja muiden vapaa-ajan toimintaan, ja että nuorisotyö virtuaalitodellisuuden avulla, pelien ja leikkien lisäksi, voi antaa nuorille mahdollisuuden tulla aktiivisemmiksi yhteiskunnan jäseniksi tulevaisuudessa. Lisäksi se antaa kokemuksia teknologiasta, joka on edelläkävijä monille osa-alueille työelämässä.
Toukokuussa julkaisimme lyhytelokuvan projektista. Sen on tehnyt nuorista koostuva pilottiryhmä yhdessä kuvaajan David Lundbergin (Luwidfilm) kanssa, yhden leirimme aikana.