Verke oli tänäkin vuonna mukana NUORI-tapahtumassa, jonka Allianssi ja Kirkkohallitus järjestivät Jyväskylässä 18.–20.4.2023. Tapahtumapisteellämme esittelimme tänä vuonna, kuinka tehdä yhteisötaidetta VR-tilassa. Toiminnallinen pisteemme herätti kiinnostusta ja loi puitteet hyvälle keskustelulle digitaalisesta nuorisotyöstä ja sen uusista mahdollisuuksista.
Vaikka olen ollut jo yli vuoden töissä Verkellä, kävi pisteellämme edelleen ihmisiä, joiden kanssa en ollut tavannut vielä kertaakaan kasvokkain vaikka yhteistyö on alkanut jo heti työni alkutaipaleella. Tämä kuvastaa hyvin koronan jälkeistä murrosta, joka toi etätyöt ja -palaverit osaksi päivittäistä työtä. Monen toiveena saattaakin olla, että etäpalaverit voisi hoitaa mielekkäämmässä ympäristössä kuin Teamsissa tai Zoomissa. Tähän vastatakseen Verke esittelikin tämän vuoden esittelypisteellä yhden mahdollisuuden hyödyntää virtuaalisia tiloja.
Viimeisen vuoden aikana Verke on ollut mukana seuraamassa VR-nuorisotyön kehittymistä ja tarkastelemassa, millaisissa yhteyksissä virtuaalitodellisuutta hyödynnetään niin Suomessa kuin kansainvälisestikin. Niinkuin kaikessa digitaalisessa nuorisotyössä, myös virtuaalisissa tiloissa tehtävälle nuorisotyölle tulee aina olla selkeä tavoite. Parhaassa tapauksessa tavoite on sellainen, minkä toteuttaminen muilla tavoin olisi hankalaa, mahdotonta tai siitä saa poikkeuksellista hyötyä tietylle kohderyhmälle. VR-lasien hankinta on kuitenkin helppoa perustella jo sillä, että hankkimalla ne nuorisotilalle edistämme nuorten mahdollisuutta päästä kokeilemaan uutta teknologiaa nuoren omasta sosioekonomisesta asemasta huolimatta. Tällä kuromme umpeen nuorten välisiä eroja digitaidoissa. VR-nuorisotyö voi olla kuitenkin myös hyvin paljon enemmän.
Vaikka kuinka hassulta idealta se kuulostaakin, virtuaalisessa neuvotteluhuoneessa tehdyt tapaamiset sarjakuvamaisine avatareineen on yllättävän immersiivisiä ja keskusteluun uppoutuu luontevasti. Toisen ihmisen eleet ja olemus tuovat keskuteluun sanatonta viestintää, joka usein jää huomaamatta videokeskusteluissa. Etenkin pitkien välimatkojen päähän tehtävässä nuorisotyössä tämä tuo lisäarvoa, koska muuten nuorten tapaaminen jäisi usein heikkolaatuisen webcam-yhteyden taakse, jossa keskinäinen vuorovaikutus kärsisi huomattavasti. En suostu sanomaan, että olisin mikään VR-intoilija, mutta vuoden aikana olen huomannut, että virtuaalisilla tiloillakin on paikkansa.
Suomessa virtuaalisia tiloja hyödynnetään jo luovasti taiteen tuotannosta nuorten toiminnallisiin ryhmiin. Usein VR on käytössä juuri pitkien välimatkojen päähän tehtässä työssä. Virtuaaliset toimintaympäristöt ovat käytössä myös opetuspuolella erilaisissa simulaatiotilanteissa, joissa harjoitellaan ennen varsinaiseen työhön ryhtymistä.
Yhteisötaideteos virtuaalisessa tilassa
NUORI23-pisteellä käytössämme oli Meta Quest 2 -virtuaalilasit ja King Spray VR -peli. Meta Quest 2 -laseihin päädyimme niiden hyvän yhteensopivuuden ja kohtuullisen hinnan vuoksi. Lasien käyttö kuitenkin vaatii Meta-tilin (Facebook) luomisen jokaiselle laseille erikseen eikä laseihin ole erillistä ohjelmaa, joilla monia laseja voitaisiin ylläpitää yhtäaikaisesti. Tämä saattaa luoda nuorisotyössä pieniä haasteita, jos käytössä on useammat lasit yhtä aikaa. Lasien poikkeuksellisen edullista hintaa selittää varmasti se, että ne keräävät käyttäjistään dataa, kuten muutkin Metan palvelut. Miten tällainen sopii mielestänne nuorisotyöhön, on teidän oman arvokeskustelun paikka. Samankaltaista toimintaa edesautetaan toisaalta sillä, että nuorisotyö tuottaa sosiaaliseen mediaan sisältöjä.
Peli maksaa noin 15 euroa ja on saatavilla PC:lle esimerkiksi Steam-pelikaupasta sekä laseihin suoraan lasien valmistajan omasta kaupasta. Muita pelejä vastaavaan yhteisötaiteeseen voisi olla myös TiltBrush ja Painting VR. Kyseinen peli valikoitui esimerkiksi sen vuoksi, että se on erittäin helposti opittavissa ja sen pelaaminen ei vaadi välttämättä hirveästi pelitilaa. King Sprayn hyväksi puoleksi on mainittava myös moninpelattavuus, joka onnistuu myös etänä, sekä suhteellisen helppo modattavuus (vain PC-versiossa). Modaaminen tarkoittaa pelin muokkaamista ja tässä tapauksessa kyseiseen peliin on mahdollista tehdä omia maalausalueita. Peli voidaan asentaa suoraan laseihin tai peliä voidaan pelata tietokoneelta kytkemällä lasit tietokoneeseen joko kaapelilla tai langattomasti. Kaapelilla pelattaessa on se hyvä puoli, että lasit saavat samalla virran, joten lasien akkuja ei tarvitse ladata toiminnan välissä ja pelisessio voi kestää useita tunteja.
VR-tiloja käyttäessä kannattaa huomioida se, että lasit saattaavat aiheuttaa osalle käyttäjistä matkapahoinvointia tai päänsärkyä. Joidenkin pelien vilkkuvat valot ja muut välähtävät elementit voivat laukaista myös epileptisen kohtauksen. Otathan nämä seikat huomioon toimintaa suunniteltaessa. Vastapainona tähän tulee mainita, että VR-tilojen kautta voimme mahdollistaa suhteellisen helposti esteettömiä ja saavutettavia elämyksiä. VR-pelit ovat usein hyvin intuitiivisia käyttää, kun pelivälineenä on usein oma keho. Tämä tekee pelien oppimisesta helppoa ja se soveltuu myös nuorille, joilla on kongnitiivisia haasteita.
Kingspayta pelaamalla nuorten kanssa voidaan tutustua graffitimaalaukseen sekä siihen liittyvään katutaidekulttuuriin, joka tekee siitä pelaamisen sijaan taide- ja kulttuurikasvatusta. Luvallisia graffitiseiniä ei vielä jokaiselta paikkakunnalta löydy, joten virtuaalitila voi luoda ainoan mahdollisuuden päästä testaamaan tätä tekniikkaa. Virtuaaliset tilat ovat usein parhaimmillaan erilaisissa simulaatiotilanteissa, joissa harjoitellaan oikeaa tilannetta varten. Onkin hyvä, että nuoret simuloisivat graffitien maalaamista ensin virtuaalitiloissa ennen kuin mennään maalaamaan oikeaa seinää. Tapahtumassa kuulimme, että Jyväskylässä järjestetään jälleen tulevana kesänä useamman päivän graffitileiri. Kaupunki on antanut nuorille paikan erään sillan alta taideteokselleen. Tätä teosta tullaan suunnittelemaan ensimmäiset päivät VR-ohjelmilla ennen tositoimiin ryhtymistä. Tällä tuetaan graffitien maalaamisen kestävää kehitystä säästämällä maalia ja nuorten terveyttä.
Kuluvan vuoden aikana Verke kerää hyviä esimerkkejä VR-tilojen käytöstä nuorisotyössä ja koostaa tehdystä työstä parhaat vinkit ja neuvot kaikkien nuorisotyöntekijöiden käyttöön. Olethan yhteydessä, jos teidän tekemästä nuorisotyöstä löytyy hyviä esimerkkejä myös muiden käyttöön!