Digitaalinen pelaaminen on arkipäivää nuorisotyön kentällä. Sen kautta myös pelikulttuurin ajankohtaiset ilmiöt ja haasteet nousevat esille nuorten parissa tehtävässä työssä. Keskustelunaiheet voivat esimerkiksi liittyä peleissä esiintyvään häirintään ja vihapuheeseen sekä stereotypioihin. Monet nuoret tasapainottelevat digitaalisten pelien kiinnostavuuden ja niiden yhteisöjen toksisuuden (eng. toxic: myrkyllinen) välillä. Myrkyllinen ilmapiiri ja sen ilmenemismuodot pelien yhteisöissä vaikuttavat nuorten valintoihin siitä, mitä ja miten he pelaavat, sekä mitä käyttäytymismalleja he oppivat selviytyäkseen rakkaan harrastuksen parissa (Alin 2018; Kowert & Kilmer 2023). Nuorten kohtaaman häirinnän ja vihapuheen käsittelyä voidaan tukea erilaisilla kasvatuksellisilla menetelmillä sekä turvallisemman yhteisöllisyyden luomisella omassa pelitoiminnassa.
Pelikasvatus on osa mediakasvatusta, joka on nykyisessä digitaalisessa yhteiskunnassa yhtä tärkeää kuin esimerkiksi liikennekasvatus tai terveyskasvatus. Pelikulttuuri ei ole ainoa, jossa ilmenee erilaisia syrjinnän muotoja, vaan ne ovat osa laajempia yhteiskunnallisia ilmiöitä. Samat ennakkoluulot, normit ja rakenteet vaikuttavat kaikilla yhteiskunnan osa-alueilla ja kulttuurin aloilla. Ilmiöt liittyvät erityisesti ihmisten oikeuksiin, tasa-arvoon ja itsensä ilmaisuun ja niiden ilmenemismuodot verkon keskustelukulttuurissa ovat johtaneet yhä polarisoidumpaan yhteiskuntaan myös verkon ulkopuolella. (Poliisiammattikorkeakoulu 2022)
Pelikasvatuksessa onkin tärkeää huomioida ilmiöiden laajempi konteksti sekä siihen vaikuttamisen mahdollisuudet. Jos nuoret oppivat aktiivisesti tukemaan kaikille turvallisempaa tilaa huolimatta siitä, kuinka myrkyllistä ympärillä olevan kulttuurin lähtötilanne on, antaa se heille hyviä eväitä pärjätä myös muissa ympäristöissä. Monet yhdenvertaisuutta tukevat toimintamallit ja työkalut toimivat yhtä lailla pelikulttuurissa kuin sen ulkopuolellakin.