Kirjoituskonen, jonka paperille on kirjoitettu Terms of service

Arkisto

Mihin sitoudut hyväksyttyäsi sovellusten käyttöehdot? – #digi10-haasteessa pääset tutustumaan sovellusten käyttöehtoihin

18. syyskuun 2019

Kuinka usein lataat puhelimeesi uuden sovelluksen ja hyväksyt sovelluksen käyttöehdot lukematta niitä? Aika moni meistä tekee näin, vaikka käyttöehdot olisi erittäin tärkeää lukea läpi. Käyttöehdot hyväksyttyäsi nimittäin sitoudut siinä esitettyihin ehtoihin. Tiedätkö esimerkiksi, mitä ehtoja olet hyväksynyt rekisteröityäsi Facebookiin?

Digi10-haaste, kohta 8:

”Käy läpi viimeksi käyttöön ottamasi digitaalisen palvelun tai sovelluksen käyttöehdot. Tutustu, mihin kaikkeen olet palvelua käyttäessäsi sitoutunut.”

Moni jättää käyttöehdot lukematta, koska ne ovat usein pitkiä ja vaikealukuisia. Välillä on myös vaikeaa ymmärtää mitä kaikkia ominaisuuksia puhelimesta kyseinen sovellus oikeasti tarvitsee. On normaalia, että kuvapalvelu Instagram pyytää lupaa kameran ja gallerian käyttöön, jotta voit ottaa ja jakaa kuvia sovelluksessa. Mutta entä jos esimerkiksi unta seuraava sovellus kysyy lupaa yhteystietoihisi? Tai jos kuvanmuokkaussovellus haluaa käyttää sijaintitietojasi? On siis hyvä pysähtyä hetkeksi ja pohtia tarvitseeko lataamasi sovellus oikeasti pyydettyjä tietoja. Ja samalla kysyä itseltä, onko valmis luovuttamaan nämä tiedot sovellukselle.

Osa sovelluksista on ladattavissa ilmaiseksi sovelluskaupoista ja osa veloittaa pienehköjä summia sovelluksen käytöstä. On kuitenkin todettava, että ilmaisia sovelluspalveluja ei ole olemassa. Jos lataamasi sovellus ei rahallisesti maksa mitään, tarkoittaa se sitä, että kauppatavarana on usein sovelluksen keräämät tiedot sinusta. Yksityisyysasiantuntija Elias Aarnio nostaa asian esille Verken “Mitä nuorisotyöntekijän tulisi tietää yksityisyydestä” -videolla. “Ei ole olemassa ilmaisia palveluita. On palveluita, joissa ei ole rahallista vastiketta, mutta näiden palveluiden hinta on se, että käyttäjästä tehdään tuote.

Käyttäjästä voidaan tehdään tuote siten, että yksityisyyttä raotetaan niin, että käyttäjä voidaan profiloida. Tätä profiilia voidaan käyttää palvelun kehittämiseen ja mainostus tarkoitukseen. Mainostukseen kerättävät tiedot on luultavasti mainittu sovelluksen käyttöehdoissa, mutta puuduttavan pitkän lakitekstin ohittaa helposti. Tekstiä on usein myös vaikea ymmärtää eikä kaikkia ehtoja ole välttämättä avattu tarpeeksi selkeästi. On hyvä tiedostaa myös se, että osa sovelluksista kerää tietoja ilman lupaakin.

Tulevaisuudessa käyttöehtoja toivottavasti muokataan helppolukuisemmaksi, jotta kuluttajilla on mahdollisuus ymmärtää selkeästi mihin sitoutuu ottaessaan sovelluksen käyttöön. Miten olisi esimerkiksi Instagramin käyttöehdot kuvina tai tiivistettynä lyhyellä videolla? Kuulostaa heti paljon paremmalta ja varmasti useampi meistäkin tutustuisi ehtoihin tämän myötä tarkemmin.

Haastamme nyt sinut #digi10-haasteen merkeissä tutustumaan eniten käyttämiisi sovellusten käyttöehtoihin. Millaisia löytöjä teet? Nouseeko ehdoista jotain yllätyksiä? Tai oletko kenties jo sovelluksen ladattuasi lukenut käyttöehdot? Jaa kokemuksesi ja löytösi someen hashtagilla #digi10 ja merkitse @verkeorg mukaan.

Lue lisää:

Katso kaikki uutiset