a) Digitaalisen nuorisotyön strateginen kehittäminen
Digitaalisen nuorisotyön strategista kehittämistä tarkastellaan organisaatiolähtöisen kehittämisen näkökulmasta, jossa yhdistyvät strateginen suunnittelu ja käytännön nuorisotyö. Tavoitteena on sitouttaa koko työyhteisö kehittämistyöhön. Teemoina ovat muun muassa organisaation toimintakulttuurin edistäminen, tavoitteiden asettaminen, arvioinnin kehittäminen, toiminnan johtaminen sekä rakenteiden uudistaminen. Työskentelyn pohjana hyödynnetään Verken vuonna 2016 tuottamia Digitaalisen nuorisotyön suuntaviivoja.
b) Nuorisotyöntekijän digitaalinen osaaminen
Millaisia taitoja digitaalisen nuorisotyön toteuttamiseen tarvitaan? Nuorisotyöntekijän digiosaaminen koostuu henkilökohtaisesta ja ammatillisesta osaamisesta. Koulutuksessa tutustutaan Nuorisotyöllisen ammatillisen digiosaamisen kriteeristöön, joka kuvaa missä tahansa nuorisotyön ammatissa tarvittavaa digitaalisen osaamisen perustasoa. Miten työyhteisön osaamista voidaan arvioida ja mitata?
c) Nuorisotyön tulevaisuuden ennakointi
Teknologinen kehitys ja digitalisaatio vaikuttavat merkittävästi yhteiskuntaan ja nuoriin nyt ja tulevaisuudessa. Miten teidän organisaatiossanne ennakoidaan nuorten tulevia tarpeita? Tässä työpajassa kehitetään nuorisotyön toimintatapoja, menetelmiä tai palveluita vastaamaan paremmin yhteiskunnan digitalisaatiokehitykseen. Menetelminä pajassa käytetään muun muassa tulevaisuuden ennakointia ja palvelumuotoilua.
d) Sosiaalinen media nuorisotyössä
Sosiaalinen media on paljon muutakin kuin pelkkää Facebookia ja Instagramia. Mistä sosiaalisessa mediassa on pohjimmiltaan kyse? Miten sosiaalisen median kulttuurin ymmärtäminen auttaa vastaamaan nuorten tarpeisiin? Miten yhteisöt ja yhteisöllisyys rakentuvat ja mitä nuorisotyö voisi siitä oppia? Koulutuksessa luodaan yleiskatsaus sosiaalisen median historiaan, kulttuuriin ja tulevaisuuteen.
e) Nuorisotyön markkinointi ja viestintä sosiaalisessa mediassa
Koulutuksessa tutustutaan erilaisiin tapoihin tehdä tavoittavaa ja tavoitteellista nuorisotyön markkinointia sosiaalisessa mediassa: Mitkä ovat sosiaalisessa mediassa markkinoinnin trendit tällä hetkellä ja miten niitä voisi tehokkaammin hyödyntää nuorisotyössä? Pohditaan oman suunnitelman tekemisen myötä sitä, miten sosiaaliseen mediaan on mahdollisuus rakentaa myös vuorovaikutusta ja osallistaa nuoria mukaan.
f) Digitaaliset pelit nuorisotyössä
Koulutus alkaa katsauksella digitaalisiin peleihin sekä niiden rooliin nuorten elämässä. Kuinka pelien kulttuurit ja yhteisöllisyys heijastuvat nuorten elämään ja minkälaisia ajanvietettä, harrastamista tai työtä pelaamisesta voi kehittyä? Koulutuksessa käydään läpi sitä, millä tavoin pelejä ja pelimaailman ilmiöitä voidaan hyödyntää nuorisotyöllisesti. Mukana teoriaa, mutta myös käytännön esimerkkejä eri puolilta Suomea, esim. pienryhmätoiminnasta, osallistavasta toiminnasta ja avoimesta toiminnasta.
g) Nuorten digiosaamisen tukeminen
Koulutus antaa valmiuksia hahmottaa nuorten digitaitojen monipuolisuutta ja laajentaa osallistujien näkökulmaa kokonaisvaltaisiin digitaalisiin elämäntaitoihin. On sitten kyse nuorten kasvuhaasteista, oman äänen kuuluviin saamisesta tai oman viiteryhmän löytämisestä, digitaalinen teknologia on nykyisin aina läsnä. Mitä kaikkea digitaidot ovat nykypäivänä ja millaisia taitoja nuori tarvitsee tulevaisuudessa? Miten nuorten parissa työskentelevät voivat tukea monipuolisten digitaitojen kehittymistä?