Nuorisotyöntekijällä on säännöllisessä nuorisotyöllisessä käytössään keskimäärin seitsemän digitaalista palvelua, ja digitaalisuutta hyödynnetään eniten yhteydenpitoon ja nuorten kohtaamiseen. Vastaajista yli 90 % halusi pysyä kartalla digitalisaation ja teknologian kehityksestä ja totesi olevansa kiinnostunut nuorten digitaalisista kulttuureista. Noin puolet katsoi, että nuorten kohtaaminen digitaalisissa ympäristöissä on yhtä aitoa kuin kasvokkainen kohtaaminen. Vähän vajaa puolet arvioi, että työyhteisössä jaetaan ymmärrys siitä, mitä on digitaalinen nuorisotyö.
Yli neljä viidestä esihenkilöistä arvioi, että kunnan nuorille suunnatut digitaaliset palvelut olivat parantuneet viimeisen vuoden aikana. Kolme neljästä esihenkilöistä totesi, että digitalisaatio on huomioitu kunnan nuorisopalveluiden toimintasuunnitelmassa. Toisaalta vain joka kolmas esihenkilö ilmoitti, että työyhteisössä on asetettu tavoitteet digitaaliselle nuorisotyölle. Yleisimmät tavat arvioida digitaalista nuorisotyötä ovat työyhteisökeskustelut, nuorille suunnatut kyselyt sekä itse- ja vertaisarvioinnit. Esihenkilöistä vajaa kolmannes ilmoitti, että digitaalista nuorisotyötä arvioidaan tunnuslukujen avulla.
Merkittävimpinä digitaalisen nuorisotyön haasteina koettiin työntekijöiden keskuudessa riittämätön työaika, puutteellinen osaaminen sekä tavoitteiden uupuminen. Esihenkilöt pitivät suurimpina nuorisotyön digitalisaation haasteina osaamisen sekä henkilöstö- ja taloudellisten resurssien puuttumista. Esihenkilöiden mukaan kunnan nuorisopalvelujen digitalisaatiota vauhdittavat eniten sellaisten valmiiden nuorisotyöllisten toimintamallien ja teknisten ratkaisujen hyödyntäminen, jotka eivät vaadi organisaatiolta investointeja.
***
Kunnallisen nuorisotyön digitalisaatio 2021 on järjestyksessään viides kuntien nuorisotyön digitalisaatiota ja digitaalista nuorisotyötä kartoittava selvitys. Aiemmat selvitykset on toteutettu vuosina 2013, 2015, 2017 ja 2019. Selvitys perustuu syys-lokakuussa 2021 tuotettuun kyselyyn, joka toteutettiin suomeksi ja ruotsiksi. Kyselyyn vastasi 784 nuorisotyöntekijää ja 123 nuorisotyön esihenkilöä 227:stä kunnasta.
Kunnallisen nuorisotyön digitalisaatiota käsitellään selvityksessä viiden teemakokonaisuuden kautta: 1) suhtautuminen digitalisaatioon, 2) digitaalisuuden hyödyntäminen, 3) digitaalinen osaaminen, 4) digitalisaation haasteet ja mahdollisuudet sekä 5) digitalisaation strateginen kehittäminen.
Lisätietoa ja tiedustelut oman kunnan tuloksista:
Heikki Lauha, heikki@verke.org, p. 040 336 1856