Verken kaksi ensimmäistä toimintavuotta olivat haasteellisia
Verke oli hallinnollisesti hajanainen ja toimijoiden oli vaikea hahmottaa, mitä uutta ja konkreettista palvelu- ja kehittämiskeskus tuo nuorisotyön kentälle. Samaan aikaan teknologinen kehitys, älypuhelinten suosion kasvu ja muutokset esimerkiksi nuorten sosiaalisen median käytössä vaikuttivat siihen, että Verken koulutussisällöissä ja kehittämisen painopisteissä nostettiin keskiöön uusia ja verkkonuorisotyöllistä toimintaa laajempia nuorisotyön digitalisaation teemoja. Koska yhteiskunnalliset muutokset eivät tapahtuneet hetkessä, oli monen toimijan aluksi vaikea nähdä muutosten vaikutuksia omassa arkityössä ja sitä kautta tarvetta verkkonuorisotyöllisten sisältöjen ja menetelmien uudistamiselle.
Hallinnollinen hajanaisuus johtui siitä, että Verken toiminta oli rakennettu klusterimaisesti ja toiminnan perustana oli usean vuoden ajan toteutettu moniammatillisen verkkotyön hankekokonaisuus. Verken koordinoimassa kokonaisuudessa oli mukana seitsemän hanketta: Netari, Verkkoterkkarit, Lasten ja nuorten verkkososiaalipalvelut, Toisen asteen yhteys, Moniammatillinen verkkonuorisotyö, Rasisminvastainen verkkonuorisotyö sekä Etsivä nuorisotyö verkossa. Hankkeet saivat rahoitusta eri lähteistä ja niiden kohderyhmät myös erosivat toisistaan. Lisäksi kokonaisuuteen kuului kaksi helsinkiläisille nuorille suunnattua toimintoa, Pelitalo ja nuorten tieto- ja neuvontapalvelu Kompassi. Vaikka toimintaa pyrittiin kehittämään tiiviisti eri hankkeiden välillä, oli jatkuvana haasteena tunnistaa, mikä kehittämistoiminta on alueellista, mikä valtakunnallista, mikä toiminta on Verken vastuulla, mikä yksittäisten hankkeiden alaisia ja mikä osa toiminnasta on nuorisotyötä ja mikä muiden ammattikuntien työtä.
Ensimmäisten vuosien aikana toimialalta nousi aiheellista kritiikkiä siitä, että opetus- ja kulttuuriministeriön rahoittama ja ohjaama valtakunnallinen kehittämistoiminta ja muulla rahoituksella toimiva paikallinen kehittämistoiminta menivät Verken toiminnassa sekaisin. Osin tästä johtuen Verkessä toteutettiin merkittävä hallinnollinen uudistus syksyn 2012 aikana. Ajankohta oli otollinen uudistukselle, koska suurin osa Verken koordinoiman kokonaisuuden alla toimineista hankkeista tuli päätökseen vuoden 2012 aikana.
Hallinnollisessa uudistuksessa oli kaksi keskeistä tavoitetta. Ensinnäkin uudistuksella haluttiin erottaa kansalliset kehittämistehtävät ja paikalliset nuorille suunnatut toiminnot toisistaan. Toiseksi Verken haluttiin muuttuvan nuorille suunnattujen palvelujen tuottajasta puhtaaksi asiantuntijaorganisaatioksi. Tästä johtuen verkkonuorisotalo Netarin toiminnan koordinointi siirrettiin kesällä 2012 Pelastakaa Lapset ry:lle Verken jatkaessa toiminnassa tiiviisti mukana kehittämiskumppanina. Lisäksi vuoden 2012 lopulla Pelitalo ja Kompassi siirrettiin kaupungin sisällä pois Verken koordinointivastuulta. Uudistuksen myötä Verken henkilöstömäärä putosi 20:stä viiteen työntekijään.
Uudistus mahdollisti rakenteiden luomisen
Vuosi 2013 oli Verken toiminnan kehittymisen kannalta käänteentekevä. Uudessa tilanteessa pystyttiin keskittymään ydintoimintaan eli verkkonuorisotyön valtakunnalliseen kehittämiseen ja nuorisoalan osaamisen vahvistamiseen.
Keväällä 2013 toteutettiin ensimmäiset valtakunnalliset kyselyt kuntien ja järjestöjen nuorisotyön toimijoille sekä nuorisoalan lehtoreille. Kyselyillä pyrittiin rakentamaan kuvaa siitä, miten internetiä hyödynnettiin nuorisotyössä ja miten verkkonuorisotyölliset sisällöt näkyivät oppilaitosten opetussuunnitelmissa. Ensimmäiseen kuntakyselyyn vastasi lähes 900 työntekijää 249 kunnasta, mikä kertoo osaltaan siitä, että nuorisotoimialalla oli halua uudistaa omia käytänteitään. Kahden vuoden välein toteutettava kuntakysely on sittemmin vakiintunut keskeiseksi osaksi Verken tiedontuotantoa.