Usein kysyttyjen kysymysten osiosta löydät yleisimpiin verkossa tehtävään nuorisotyöhön liittyviin kysymyksiin vastaukset. Mikä palvelu sopisi parhaiten videotapaamiseen? Miten Instagramiin voisi ajastaa postauksia? Entä miten nuoria saadaan Discord-kanavalle? Näihin löydät vastauksia tältä sivulta. Puuttuuko sivulta jokin oleellinen sinua mietityttävä aihe? Jätä oma kysymyksesi sivun lopussa olevaan lomakkeeseen, päivitämme sivua säännöllisesti.
UKK – Usein kysytyt kysymykset
Yleisiä kysymyksiä
-
Nuorisotyötä tehdään verkossa hyvin monin eri tavoin. Oleellista on löytää sinulle luontainen ja mieluisa tapa tehdä työtä, joka myös tavoittaa nuoret ja vastaa heidän tarpeisiinsa. Aloita esimerkiksi tutustumalla nuorten suosimiin somepalveluihin, kuten Instagramiin, Snapchatiin, TikTokiin, WhatsAppiin ja YouTubeen. Tutustu huolellisesti myös palveluiden käyttöehtoihin. Katso, mitkä suomalaiset tilit ovat palveluissa tällä hetkellä suosittuja, millaista keskustelua niissä käydään ja mitkä teemat ovat palveluissa ylipäänsä trendaavia. Mieti, mikä on työsi kohderyhmä ja millaista toimintaa haluat kohderyhmällesi tarjota verkossa. Muista myös ottaa nuoret mukaan toiminnan suunnitteluun. Kun olet kirkastanut toiminnan sisältöä ja kohderyhmää, kannattaa miettiä tarkemmin, missä ympäristöissä toimintaa voisi lähteä toteuttamaan. Kuten kasvokkain myös verkossa on tärkeää tehdä työtä omalla persoonalla eikä piiloutua organisaation nimimerkin taakse. Jos kaipaat tukea verkko-ohjaukseen, tutustu esim. Koordinaatin kokoamiin vinkkeihin sekä aiheesta tuotettuun oppaaseen. Myös Verken materiaalisivuilta löydät paljon erilaista tukimateriaalia toiminnan käynnistämiseen ja verkossa työskentelyyn.
-
Useat verkkoympäristöt taipuvat hyvin avoimeen nuorisotyöhön. On hyvä kuitenkin lähteä siitä ajatuksesta, että fyysistä toimintaa ei voi eikä kannata yrittää siirtää sellaisenaan verkkoon, koska verkossa tapahtuva kohtaaminen ja vuorovaikutus ja eri palvelujen toiminnallisuudet eroavat fyysisestä ympäristöstä. Toisaalta verkko voi mahdollistaa uudenlaisia toiminnallisuuksia sekä tavoittaa sellaisia nuoria, jotka eivät ole aiemmin osallistuneet nuorisotilan toimintaan. Moni toimija järjestää avointa toimintaa nuorille esim. Discordissa. Myös nuorten suosimia Instagramia, Snapchatia, TikTokia, YouTubea ja WhatsAppia voi hyödyntää osana verkossa järjestettävää avointa toimintaa. Pienryhmätoimintaan on hyödynnetty erilaisia etäkokousten pitämiseen kehitettyjä palveluja, kuten Skypeä, Zoomia, Google Hangouts Meetiä, Teamsia ja Jitsiä. Mahdollisuuksia on siis paljon ja oleellista on löytää sinun kohderyhmäsi tarpeita parhaiten vastaavat toimintatavat ja välineet.
-
Tilin luonne riippuu paljon sekä palvelusta että tekemisen tavoitteesta. Työtä, joka on luonteeltaan viestintää, voi olla lähtökohtaisesti selkeämpää tehdä organisaation nimissä. Vuorovaikutteisessa ja kohtaavassa työssä on sen sijaan usein luontevampaa, että tili assosioituu tiettyyn nuorisotyöntekijään, sillä nuoret samaistuvat helpommin yksittäisiin nuoriso-ohjaajiin. Toinen kysymys on käytettävä palvelu, sillä joissain palveluissa käyttöehdot sallivat vain yhden tilin luomisen. Palvelun luonne vaikuttaa myös asiaan, sillä esimerkiksi Snapchatissa vuorovaikutuksen luonne on niin henkilökohtaista, että organisaatiot ovat siellä harvemmin menestyneet. Katso siis läpi palvelun käyttöehdot ja tutustu kunkin palvelun ominaispiirteisiin ja vertaa niitä oman sometyön nuorisotyöllisiin tavoitteisiin.
-
Monet nuorisoalan toimijat hyödyntävät palveluissaan muun muassa suomalaisen Ninchatin kehittämää työkalua. Toki tarjolla on monia muitakin laadukkaita maksullisia työkaluja. Jos haluat käyttää maksuttomia chat-alustoja, tutustu esim. Matleena Laakson kokoamiin vinkkeihin. Ilmaischattien käytettävyys ei useinkaan ole kovin kummoinen ja kannattaa myös suhtautua suurella varauksella niiden tietoturvallisuuteen.
-
Kannattaa tutustua esim. valtakunnalllisiin Ungdomsliv.fi ja Ungasidéer.fi -sivustoihin, Luckanin ylläpitämään UngInfoon, Pohjanmaalla toimivaan Decibel.fi-portaaliin sekä Förbundet Kristen Skolungdomin Fråga prästen-palveluun. Paikallisia ruotsinkielisiä verkkopalveluja ja -toimintoja kannattaa tiedustella suoraan esimerkiksi kunnan nuorisopalveluista.
-
Pelit ja niiden suosio saattavat vaihdella kovastikin alueittain tai vaikka ihan pelkästään kaveripiirin sisällä. Todennäköisesti jokin seuraavista peleistä osuu mainitsemaasi kohderyhmään: Counter Strike: Global Offensive (K16), Fortnite (+ muut battle royale genren pelit), Minecraft, uusin FIFA- tai NHL-sarjan peli, Overwatch, League of Legends, DOTA 2, DOTA underlords, Clash Royale, Farmville, Super Smash Bros Ultimate.
-
Kaikkiin palveluihin, joissa on paljon käyttäjiä, liittyy lieveilmiöitä eikä TikTok ole tässä poikkeus. Nuorisotyön yhtenä keskeisenä lähtökohtana on toimia niissä ympäristöissä, missä nuoret jo muutenkin ovat, ja tarjota näin heille tukea ja ohjausta. Harvemmin nuoret myöskään liittyvät palvelun käyttäjiksi sen vuoksi, että nuorisotyö on siellä. TikTokissa on ollut nuorisotyön toimijoita jo jonkin aikaa. Palveluun on tuotettu paljon hyvää nuorisotyöllistä sisältöä, jota voi etsiä esimerkiksi aihetunnisteella “nuorisotyö”. TikTok on laajan yleisönsä ansiosta myös hyvä kanava markkinoida muualla verkossa tapahtuvaa nuorisotyötä. Kannustamme tutustumaan aina ensin huolellisesti jokaisen palvelun käyttöehtoihin sekä pohtimaan palvelun mahdollisuuksia ja riskejä oman organisaatiosi ja sen kohderyhmän näkökulmasta.
-
Instagramissa voi ajastaa julkaisuja käyttämällä maksutonta Creator Studio -sivustoa. Sivuston käyttö edellyttää yritystiliä Instagramissa, minkä voit asentaa näillä ohjeilla. Verken sivuilta löydät yksityiskohtaiset ohjeet postauksen ajastamiseen.
-
Instagram Storyihin saa lisättyä linkkejä nykyään kuka tahansa, eli enää ei tarvita yli 10 000 seuraajaa tai vertifioitua, Instagramin toimesta hyväksyttyä tiliä! Klikkaa ”lisää tarina” -kohtaa, ota uusi kuva tai valitse jo olemassa oleva, paina yläkulmassa näkyvää hymynaamaa ja kirjoita hakuun linkki. Linkkitarraa klikkaamalla saat liitettyä tarraan ja tätä kautta myös tarinaan haluamasi linkin.
-
Palveluiden ikärajakysymys on haasteellinen. Lähtökohta on, että nuorisotyöntekijän tulee tutustua ennen uuden palvelun käyttöönottoa palvelun käyttöehtoihin, joissa määritellään myös se, mikä on palvelun ikäraja. Todellisuudessa asia on mutkikkaampi. Esimerkiksi TikTokin ikäraja on 13 vuotta ja WhatsAppin 16 vuotta, mutta on yleisesti tiedossa, että palvelut ovat suosittuja myös nuorempien keskuudessa. Toisaalta käyttäjät luovat palvelujen sisällön, eli vaikka palvelun ikäraja olisikin alhaisempi, voi palvelussa esiintyä sisältöä, joka ei ole soveliasta nuoremmille käyttäjille. Jos mietit toiminnan järjestämistä alakouluikäisille verkossa, kannattaa olla yhteydessä lasten huoltajiin ja pohtia yhdessä heidän kanssaan, mitä alustoja toiminnassa olisi tarkoituksenmukaista käyttää. Esimerkiksi YouTubessa ei ole ikärajaa sille, kuka videoita voi katsoa (poislukien K18-videot), joten sinne voi tuottaa sisältöä myös nuoremmille. Yhteydenpidossa voidaan myös hyödyntää erilaisia etäkokouksiin tarkoittettuja palveluita, ottaen toki huomioon palvelujen mahdolliset ikärajamääritykset. Esim. Partio on listannut sivuilleen vinkkejä, miten partio-ohjelmaa voidaan toteuttaa etänä myös alle 13-vuotiaille. Voit lisäksi ohjata nuoria olemassa oleviin valtakunnallisiin verkkopalveluihin, jotka on suunnattu myös alle 13-vuotiaille, kuten esim. Netari.fi, Nuortennetti, Sekasin-chat ja Fisucraft.
-
Teosto ja Gramex ovat tehneet väliaikaisia muutoksia tekijänoikeuskäytäntöihin. Muutokset ovat voimassa niin kauan kuin kokoontumisrajoitus kestää. Jatkoa varten kannattaa varmistaa oman organisaation hallinnosta, millainen lupa teille on hankittu. Osa palveluista (esim. YouTube) voi estää videon julkaisemisen tai antaa bännit, jos huomaavat videossa käytetyn tekijänoikeuden alaista musiikkia. Kannattaa siis pohtia, voisiko toiminnassa käyttää vapaassa käytössä olevaa ilmaista tai edullista musiikkia (ks. listaus palveluista), tai jos tanssivideoita voisi julkaista suljetulle ryhmälle.
-
Digitaalinen turvallisuus, mukaan lukien tietosuoja ja yksityisyys tulee ottaa aina vakavasti huomioon. Siksi on tärkeää tutustua jokaisen palvelun käyttöehtoihin erityisesti, kun suunnitellaan uuden palvelun käyttöönottoa. Palvelun mahdollisista tietosuojaan liittyvistä riskeistä on tietysti hyvä myös informoida käyttäjiä eli nuoria. On myös tärkeää noudattaa oman organisaation ohjeistuksia. Koska nuorisotyö pyrkii vastaamaan nuorten toiveisiin ja tarpeisiin sekä toimimaan niissä fyysisissä ja digitaalisissa ympäristöissä, missä nuoret viettävät vapaa-aikaansa, voidaan toiminnan kehittämisessä ajoittain törmätä esimerkiksi hallinnollisiin haasteisiin. Jos oman organisaation ohjeistukset ovat ristiriidassa nuorisotyön tavoitteiden ja toimintojen kanssa, kannustamme olemaan yhteydessä organisaatiosi vastaaviin henkilöihin ja keskustelemaan asiasta rakentavasti. Oli kyse sitten verkkoyhteyksistä tai uusien palveluiden käyttöönotosta, usein rakentavan keskustelun pohjalta voidaan löytää luovia ja kaikkia osapuolia tyydyttäviä ratkaisuja. Jos päätös on edelleen kielteinen, sinulla on myös oikeus saada organisaatioltasi selkeät perustelut tehdyille päätöksille ja linjauksille.
Discord
-
Suosittelemme vahvasti, että jokaiselle työntekijälle tehdään oma tili. Jo käytännön kannalta on helppoa, että palvelimella voi olla useampi työntekijä samaan aikaan. Tärkeintä on kuitenkin se, että nuoret samaistuvat persooniin ja heidän on helpompi keskustella ja lähestyä yksilöitä kuin kasvotonta organisaatioprofiilia.
-
-
-
Palvelimille mahtuu normaalisti 250 000 käyttäjää joista 5000 voi olla samaan aikaan linjoilla, joten rajan ei nuorisotyössä pitäisi tulla aivan heti vastaan. Kanavia yhdellä palvelimella voi olla 500 ja erilaisia rooleja 250. Yksittäisten kanavien käyttäjämäärää ei ole rajattu, joskin livestriimiä Discordin sisällä mahtuu seuraamaan kerrallaan 50 henkeä (raja korkeampi poikkeusoloissa, normaalisti 10).
-
Tämä on todellinen riski verkkopalveluissa. Työntekijöiden tileistä ja niiden tarkasta kirjoitusasusta voi kuitenkin infota omassa viestinnässään ja tarpeen tullen eri palveluissa voi myös ilmiantaa väärennettyjä tilejä. Organisaation nettisivuilla on myös hyvä listata työntekijöiden käyttämät ympäristöt ja nimimerkit. Jos Discordissa on käytössä esimerkiksi sääntö-/tai tervetuloa kanava, niin sinne on myös hyvä listata työntekijöiden käytössä olevat nimimerkit.
-
-
Discordin kautta voi vaihtaa kuulumisia, mutta tehdä toiminnallisiakin juttuja, kuten pitää levyraatia, pelata lautapelejä tai digitaalisia pelejä, järjestää kilpailuja tai kyselyitä. Tärkeä ominaisuus Discordissa on keino pitää yhteyttä samalla, kun tekee koneella jotain muuta. Nuori voi pelata samalla vaikka peliä, mutta pitää äänikanavan kautta yhteyttä toisiin ihmisiin, vaikka ei samaa peliä pelattaisikaan.
-
Ajatus siitä, että serveri on auki vain tiettyinä aikoina saattaa olla nuorille outo. Palvelun kulttuuriin kuuluu yleensä, että palvelimet ovat tavoitettavissa ja käytettävissä aina. Jos palvelimen sulkeminen tuntuu sinusta kuitenkin parhaalta tavalta toimia, onnistuu se helpoiten roolien kautta. @everyone-rooli on oletus, joka annetaan kaikille kävijöille. Järjestelmänvalvoja-oikeuksilla oleva henkilö voi poistaa @everyone-roolilta oikeudet kirjoittaa viestejä tai käyttää puhekanavia. Näin palvelin on ikään kuin lukossa. Asiasta on hyvä tiedottaa omissa säännöissä, mikäli sellaiset on tehty. Kirjoitusoikeudet pitää ottaa pois päältä ja muistaa laittaa päälle manuaalisesti joka kerta.
-
Discord -botit ovat automaattisia pienoisohjelmia, joita voi lisätä omalle palvelimelle. Botit voivat esimerkiksi kerätä palvelimelta tilastoja, automatisoida moderointia tai soittaa musiikkia. Bottien avulla voi myös tehdä yksinkertaisia kyselyjä tai pelata muita kevyitä pelejä. Erilaisia botteja voi etsiä vaikkapa osoitteesta https://top.gg/.
-
Discordiin asennettavilla boteilla voi pelata joitakin kevyitä pelejä. On myös pelialustoja, kuten Jackbox partypack, joiden kautta voi yhdessä pelata. Toinen nuorisotyössäkin hyväksi havaittu esimerkki on board game arena. Myös Steamin monia pelejä voi pelata porukalla. Näissä Discord jää lähinnä alustaksi pelien organisointiin ja pelinaikaiseen keskusteluun, mutta pelaaminen tapahtuu muualla.
Verke
-
Verke on myös joutunut muuttamaan toimintatapojaan ja sisältöjään koronasta johtuen, mutta siitä huolimatta koulutuksia ja konsultointeja toteutetaan etänä poikkeusajan aikana. Lisätietoja löydät kohdasta Palvelut.
-
Verkkonuorisotyö on nuorisotyön menetelmä, jota toteutetaan verkossa. Käytännössä verkkonuorisotyö voi olla esimerkiksi kahdenkeskisiä keskusteluja nuoren ja ohjaajan välillä verkkoympäristössä tai toiminnallisempaa tekemistä yhdessä ryhmän kanssa. Digitaalinen nuorisotyö ei ole menetelmä vaan kattotermi kaikelle nuorisotyölle ja -toiminnalle, jossa hyödynnetään tai käsitellään digitaalista mediaa ja teknologiaa joko verkossa tai kasvokkain.