Kesä lähestyy kovaa vauhtia ja nyt on viimeistään aika miettiä, miten järjestää nuorille kesätoimintaa verkossa tai kasvokkain digiteknologiaa hyödyntäen. Mitä kesällä voisi tehdä, kun poikkeusajat asettavat uudenlaisia rajoituksia? Tästä vinkkilistasta löydät ideoita toimintaan, vinkkejä digitaalisten sovellusten hyödyntämiseen sekä esimerkkejä kesätoiminnoista eri puolilta Suomea. Tutustu myös muihin vinkkeihimme nuorten kanssa toimimiseen verkossa täällä.
Amazing race
Kaupunkiseikkailun/rastiradan voit toteuttaa esimerkiksi Instagramin, Snapchatin tai WhatsAppin avulla niin, että osallistujat/joukkueet saavat yksityisviestinä vihjeet radan etenemisestä. Vihjeiden ja tehtävien annossa kannattaa käyttää mielikuvitusta. Tältä sivulta löydät muutamia esimerkkejä siitä, millaisia tehtävät ja vihjeet voivat olla. Pelin toteuttamisessa voit hyödyntää sosiaalisessa mediassa lähetettyjen vihjeiden sijasta myös Seppo.io, Actiontrack tai Actionbound-sovelluksia.
Esineen metsästys
Järjestä haastekilpailu, kuka saa eniten pisteitä Emoji Scavenger Hunt -pelissä tietyssä ajassa. Pelissä sovellus kertoo jonkin esineen tai asian, joka pitää löytää omasta kodista osoittamalla puhelimen kameralla kyseistä esinettä. Sovelluksella voi järjestää kisan vaikka nuorisotalolla tai etänä. Jokainen pelaa peliä vuorollaan ja pelissä tippuu pois, kun ei enää löydä tarpeeksi nopeasti kyseistä esinettä. Sovellusta ei tarvitse erikseen ladata puhelimelle.
Espoon kaverikävely
Espoon nuorisopalveluissa tarjotaan nuorille mahdollisuus kutsua Whatsappin tai Instagramin kautta nuorisonohjaaja esimerkiksi kävelylle, pyöräilemään, jäätelölle tai frisbeegolfaamaan. Millaista yhteistä tekemistä sinä voisit tarjota oman alueen nuorille?
Geokätköily
Oiva ulkoiluharrastus, jossa piilotetaan ja etsitään geokätköiksi kutsuttuja rasioita GPS-paikannuksen avulla. Geokätköt listataan kansainvälisellä Geocaching.com -sivustolla, josta pääset myös luomaan maksuttoman tilin. Geokätköilystä löytyy paljon vinkkejä ja ohjeita, miten päästä alkuun esimerkiksi osoitteesta https://geokätköt.fi. Jos taas haluat luoda oman kätkön, hyvät ohjeet siihen löydät täältä.
Instakävely
Lähde pienryhmän kanssa Instakävelylle! Instakävelyillä valokuvauksesta tulee kollektiivinen ja jaettu toiminto: ryhmä ihmisiä tapaa tutkiakseen tiettyä paikkaa tai kävelyreittiä yhdessä. Teemoitetuilla Instakävelyillä on mahdollisuus tuoda yhteen samoista asioista kiinnostuneita nuoria. Lue lisää toimintamallista ja katso video.
Kaupunkisuunnistus Google Street View’n avulla
Kaupunkisuunnistuksen voi toteuttaa monella tapaa.
- Käy kuvaamassa alueeltasi haluamiasi paikkoja ja tallenna kuvat itsellesi. Nuorten tehtävänä on löytää kuvaa vastaava paikka ja toimittaa heidän itse ottamansa kuva kyseiseltä paikalta. Kisa voidaan järjestää esim. nopeuskisana, jolloin aloitusajankohta on kaikille sama ja ensimmäisenä kaikki paikat löytänyt ja kuvat toimittanut voittaa. Mikäli kyseessä on iso ryhmä nuoria ja halutaan välttää mahdollista ruuhkaa paikoissa, voidaan nuorille vaihdella aloitusvihjettä. Tärkeää on, että järjestys pysyy samana, jolloin matkat ovat kaikilla teoreettisesti yhtä pitkät.
- Muuten sama kuin edellinen kohta, mutta etsi vihjekuvat Google Street View’n avulla.
- Tämä voidaan toteuttaa täysin virtuaalisesti, eli nuorten pitää nimetä ja löytää paikka Google Street View’n avulla. Tässä kohtaa kannattaa laittaa haastetta peliin ja kuvat voivat olla myös muualta kuin omasta kotikunnasta.
Kävelyhaaste
World Walking -sovellus motivoi kävelemään enemmän. Sovelluksessa voidaan luoda yhteinen ryhmä (esim. nuorisotalo) ja asettaa yhteinen tavoite, kuinka paljon halutaan kävellä. Haasteesta saa mielenkiintoisen, kun haastaa mukaan vaikka toisen nuorisotalon tai muun nuorten ryhmän.
Mikäli kävelyyn haluaa enemmän pelillisiä elementtejä, on Zombies, Run! -peli hyvä vaihtoehto. Peli seuraa pelaajan juoksua tai kävelyä ja kertoo samalla tarinaa kuulokkeista. Pelaaja voi reagoida tapahtumiin kävelemällä tiettyyn suuntaan tai lisäämällä nopeutta. Lenkillä ollessaan pelaajan on mahdollista kerätä erilaisia esineitä ja materiaaleja, joilla voi lenkin jälkeen rakentaa omaa tukikohtaansa. Pelissä voi vertailla omia tuloksia ja saavutuksia muiden kanssa.
Lasersota
Neyon Clash on mielenkiintoinen paikkatietoja hyödyntävä peli, joka tuo paintballin ja Megazone-pelailun uudelle vuosituhannelle. Peli on vielä kehitysvaiheessa, joten sen toiminnallisuudessa voi esiintyä katkoksia. Pelissä voidaan muodostaa nuorten kanssa joukkueita ja pelata toisiaan vastaan esimerkiksi lipunryöstön tyylisesti. Pelin pelaamisen tarvitaan erillinen koodi, jonka saa valmistajan kotisivulta. Sivun alalaidasta löytyy lomake, johon tarvitsee ilmoittaa oman nimi ja sähköpostiosoite.
Leirin järjestäminen etänä
Suomen evankelis-luterilainen kirkko on tuottanut Suuri ihme – rippikoulua etänä -oppaan rippikoulujen järjestämiseen poikkeustilanteessa. Opas sisältää käytännön vinkkejä ja esimerkkejä rippikoulun etätapaamispäivän järjestämisestä sekä sisältöehdotuksia ja harjoitteita, joita päivän aikana voidaan käsitellä nuorten kanssa. Lisäksi löydät Kirkon sivuilta paljon erilaista tukimateriaalia etärippikoulun ohjaamiseen ja sisältöihin. Materiaaleista löytyy hyviä vinkkejä etätapaamisten suunnitteluun ja toteutukseen myös kuntien ja järjestöjen nuorisotyöhön.
Neljä vaihtoehtoa Pokémon GO:lle
Pokémon Go on tunnettu AR-peli ja sillä on edelleen paljon pelaajia, mutta joskus tekee mieli kokeilla jotain uutta. Kings of Pool -pelissä voit pelata biljardia yksin tai yhdessä; mobiililaite toimii pelipöytänä. Harry Potter: Wizards Unite on kuin Pokémon Go, mutta Harry Potterin taustatarinalla. Ingress Prime -pelissä voit ryhtyä agentiksi, valita puolesi ja kaapata tärkeitä maamerkkejä haltuusi. Peli perustuu Googlen karttapalveluun ja sitä pelataan joukkueina.
Nuokkapakun piilotus
Porvoon liikkuva nuorisotyöauto piilotetaan toisinaan nuorilta, ja nuoret saavat vihjeitä sen olinpaikasta somen kautta. Ensimmäisenä oikean salasanan kanssa paikan päälle saapunut voittaa! Lue toimintamallista lisää ja katso video.
Pakohuonepeli
Sateisina päivinä yksi vaihtoehto on pelata nuorten kanssa pakohuonepeliä. Valmiita mobiilisovelluksia löytyy useita (usein ne ovat englanniksi). Esimerkiksi Escape Team -sovelluksessa itse sovellus toimii “pelinjohtajana” ja oikeiden ratkaisujen tarkistajana, mutta tehtäviä ratkotaan perinteisesti paperin ja kynän avulla.
Myös nuorisotilalle tilattavia pakohuonepelejä löytyy. Yhtenä esimerkkinä Cryptic Gargo -palvelu. Kyseisessä palvelussa voi tilata nuorisotilalle materiaalipaketin lainaan, joka sisältää kaiken tarvittavan pakohuonepelin järjestämiseksi. Pakohuonepeliä pelataan paketissa olevien tavaroiden ja kännykkään ladattavan sovelluksen avulla. Peli toimii suomeksi.
Tutustu myös Pielaveden toimintamalliin etäpakohuoneesta!
Pallon pomputtelu
Harjoitelkaa virtuaalinen pallonheittelykoreografia niin, että pallo siirtyy henkilöltä toiselle esimerkiksi jossain videoneuvottelusovelluksessa tai vaikka Instagramissa. Videoneuvottelusovelluksissa osallistujien paikka ruudulla saattaa vaihdella katsojasta riippuen. Sopikaa, kuka toimii kisan koreografina ja kenen ruudulta heittelyä koordinoidaan. Nauhoittakaa onnistunut pallottelu ja haastakaa muut mukaan. Esimerkkivideon pallon pomputtelusta löydät täältä.
Peliturnaukset
Oulun nuorisopalvelut suunnittelevat yhdessä nuorten kanssa pelitoimintaa ja -turnauksia. Suunnittelupalavereissa hyödynnetään Nuorten Oulun Discord-palvelinta. Suunnitelmana on tarjota nuorille kesällä erilaisia turnauksia jopa viikoittain järjestettynä. Osallistuminen on maksutonta ja turnausten lisäksi järjestetään ”oheistoimintaa”, esim. pelaamisesta innostuneiden tubettajien kanssa. Lisäksi nuorisopalvelut ovat mukana järjestämässä kesäkuun alkupuolella Virtuaalirama-tapahtumaa, joka korvaa tänä vuonna verkkopelitapahtuma Vectoraman. Käy tutustumassa tapahtumaan ja poimi vinkkejä omien lanien järjestämiseen.
Piirrä ilmaan
Just a Line-sovelluksen avulla voit pelata esimerkiksi ristinollaa ulkosalla nuorten kanssa. Sovelluksen avulla voi piirtää ilmaan niin, että kaikki vieressä olevat näkevät omasta puhelimestaan piirrettävän asian ja voivat myös osallistua piirtämiseen.
Rastirata ulkona
Tämä esimerkki tulee Wienistä. Paikannukseen perustuvassa pelissä nuorisotyöntekijät muuntautuvat KiddyMon-hahmoiksi, jotka piiloutuvat alueen eri puistoihin. Lapset, jotka haluavat pelata peliä, muodostavat ryhmiä. Jokaisella ryhmällä täytyy olla älypuhelin ja he saavat GPS-koordinaatit peliin rekisteröidyttyään. GPS-koordinaateilla pelaajat löytävät KiddyMonien olinpaikan. Kiddymonin löytämisen jälkeen nuoret aloittavat keskustelun määrätystä aihepiiristä ja suorittavat pieniä haasteita. Lue toimintamallista lisää ja katso video.
Taukohaaste
Tietokoneella istuminen chattaillessa tai pelatessa jumittaa nopeasti paikkoja. Haasta nuoria taukoliikuntaan viestintäpalveluiden avulla: esimerkiksi vartin tauko istumisesta. Lähtekää samaan aikaan ulos ja yrittäkää saada viidessätoista minuutissa 1500 askelta täyteen. Useimpiin älypuhelimiin on mahdollista nykyään ladata askelmittari. Pienelle happihyppelylle ulkoilmaan voi haastaa myös kuvien avulla. Etsi ulkoa esim. jokin pieni tai iso esine, joka on keltainen. Ota siitä kuva ja lähetä WhatsAppissa tai Discordissa muille. Myös karttapalveluja voi hyödyntää haastamalla nuorta etsimään vaikkapa tietty risteys tai maamerkki.
Viestin piilotus
WallaMe-sovelluksen ideana on liikkua kaupungilla ja piilottaa kavereille viestejä. Sovelluksen avulla voit piirtää oman tervehdyksen vaikkapa talon seinään ja jakaa tiedon sijainnista nuorille. Kun nuori löytää tiensä paikalle, voi hän sovelluksella nähdä tuon viestin ja merkitä että on löytänyt sen. Sovelluksen käyttäminen edellyttää, että kaikilla pelaajilla on sovellus asennettuna. Heikkoutena on se, että toimiakseen sovellus vaatii pääsyn puhelimen yhteystietoihin.
Yhteisötaide
Hyria-säätiöstä lähetettiin vinkki yhteisötaideteoksen tuottamisesta. Yhteisötaideteos voi olla vaikka lähimetsään tai pihalle tehtävä mandala, joka rakennetaan luonnonmateriaaleista ja tietysti luontoa kunnioittaen. Vinkkejä mandalan rakentamiseen löydät esimerkiksi täältä. Kuvaa tai tee video teoksesta ja tallenna kuva yhdessä nuorten kanssa sovitulle alustalle. Voit myös kerätä kuvia aihetunnisteella sosiaalisessa mediassa. Tutustu esimerkiksi Tuska Art & Designin käynnistämään yhteisölliseen taideprojektiin täältä.